Za gastronomií do Orlických hor a Podorlicka

22.04.2013

Gastroturistika se stává čím dál častějším důvodem pro cestování po České republice. I Orlické hory a Podorlicko mají mnohé co nabídnout. Stále více ubytovatelů i restauračních zařízení si trend poslední doby a požadavky návštěvníků uvědomují a vycházejí jim vstříc. Turisté pátrají po originalitě a lokálních specialitách, hlavně však po nových chutích. Mnohdy jde o recepty již dávno zapomenuté, prezentované v novém podání, či naopak experimentování se současnou českou gastronomií. Pokud plánujete další „gastro“ výlet, popřemýšlejte o zařazení Orlických hor do vašeho itineráře. Jsou tu totiž místa, která rozhodně stojí za pozornost gurmánů.

Recepty babiček opět populární

Jednou z doporučených destinací je nově zrekonstruovaný hostinec U Hubálků v Kostelecké Lhotě. Po okolí je proslulý svou vytříbenou kuchyní. Majitel a zároveň šéfkuchařPavelHubálekdokázal zdejšímu menu doslova propůjčit duši. Zakládá si na používání lokálních surovin a těží z dlouholeté zkušenosti. O to více potěší, že si hostinec udržuje rodinnou atmosféru. V jídelním lístku tu najdete především jídla podle staročeských a regionálních receptů. Inspirací jsou kuchařky venkovských babiček. Ochutnat tak můžete ojedinělé speciality jako cibulovou marmeládu či hrušková povidla. Jídlo pak můžete zapít jedním z pěti druhů regionálních piv. Pokud pivu neholdujete, jistě si vyberete z široké nabídky vín mimořádné kvality z různých vinařských oblastí z Čech, ale i Moravy a Slovenska.

Staročeská kuchyně v novém pojetí

Originální kuchyní se pyšní i restaurace Kramářovy chaty na Suchém vrchu. Historická chata se veřejnosti otevřela loni v červenci. Šéfkuchař Aleš Jurek zde uplatňuje své zkušenosti ze zahraničí. Vedle tradičních receptů totiž na Kramářově chatě připravují ještě speciální tematická menu – hosté tak mají jedinečnou příležitost poznat například polskou či středomořskou kuchyni. Aleš Jurek se však zabývá i českou kuchyní. Inspirací jsou mu historické kuchařky, staré recepty však upravuje po svém a dodává jim moderní šmrnc.

Středověká specialita

Ojedinělým místem je středověká krčma na Tvrzi Orlice v Letohradě. Návštěvníky láká hodování ve středověkém stylu v renesančních, sklepních prostorách s původní kamennou podlahou a krbovým ohništěm. Vedle dobových pokrmů na hosty čeká pravé, nefiltrované pivo.

Dezerty podle domácích a tradičních receptů

Pokud prahnete po sladkém, navštivte zámeckou cukrárnu na zámku Potštejn. Cukrářka Evelína připravuje domácí zákusky. Zdejší specialitou jsou potštejnské vdolky, které dříve byly tradičním místním pokrmem vesnického obyvatelstva. Dezert doplní káva z Frolíkovy ruční pražírny kávy. Objednat si ji můžete hned na několik způsobů. Oblíbená je také horká potštejnská medovina či pravá horká čokoláda.

Druhým, neméně stylovým místem je  Toniova zámecká kavárna v Novém zámku Kostelec nad Orlicí. I zde na návštěvníky čekají domácí speciality, například Císařský trhanec podle rodinného receptu Bernadetty Kinské. Odměnit se jím můžete po procházce zámeckým parkem, který je zároveň i přírodní rezervací. Při troše štěstí potkáte zdejšího mladého zámeckého pána, Kristiana Kinského.

zdroj: Destinační společnost Orlické hory a Podorlicko

Za gastronomií do Orlických hor a Podorlicka