Wellness uprostřed bílé přírody a zážitek na každý den – to jsou Orlické hory a Podorlicko

13.12.2013

zdroj: Petra Smrčková - ředitelka OHP

Orlické hory a Podorlicko jsou opravdovým klenotem pro všechny, co hledají klid, únik od stresu a krásnou přírodu. Můžete tu dovádět jako malé děti a zkoušet věci, které by vás ani ve snu nenapadly – třeba takové zimní přírodní wellness v podobě rychlé koupele v řece Orlici u Zemské brány. Nechceme vás nabádat k nerozumu, ale každý unikáme od všedních dnů svým vlastní, osobitým způsobem.

Rychnov nad Kněžnou je místem dobrého jídla a zábavy

Rychnov nad Kněžnou je bývalým okresním městem v podhůří Orlických hor, ale především rodištěm Karla Poláčka, ve kterém se odehrává jeden z jeho nejznámějších románů – Bylo nás pět. Na místní pěší zóně se můžete celoročně potkat s pískovcovými postavami této knihy téměř v životní velikosti. Kromě Karla Poláčka žila ve města také známá „matka všech českých kuchařek“, Magdalena Dobromila Rettigová, která zde dokončila svou známou kuchařskou knihu. Snad i možná proto se v Rychnově tak dobře vaří. V místních restauracích můžete ochutnat Rychnovské pivo, které se vaří v místním pivovaru a k němu také nějakou specialitu připravenou třeba právě podle receptů Magdaleny Dobromily Rettigové. Pokud jste opravdovými gurmány a chtěli byste vyzkoušet speciality světové kuchyně nebo posnídat domácí chléb z receptury z 18. století společně se sýry z nedaleké farmy Kozoovčí vyhlídka společně se sklenkou šampaňského, je to krásný rodinný hotel Panorama s vyhlídkou a perfektně vybaveným wellness zařízením, který vám tuto specialitu připraví. No, a když už jste se v tomto zimním období rozhodli se v Rychnově zdržet, k dispozici je sportoviště se squash a tenisovými kurty, krytý bazén, nově vystavěný noční klub DANCE PIVOVAR, který každý týden představuje známé české DJ´s a během adventního období také Regionální výstava betlémů z kraje Orlických hor, kde uvidíte ta nejrozmanitější díla z východočeských muzeí, od soukromých sběratelů či samotných tvůrců.

www.kulturark.cz,www.pivovarrychnov.cz,www.hotelpanorama.eu,www.bazenrk.cz,www.brsportcentrum.cz,www.dancepivovar.cz

Orlické hory plné tradic a dech beroucí atmosféry

Když na našich horách napadne sníh, to je teprve podívaná. Kam vás jen pozvat dřív? Možná se hodí jeden tip pro opozdilce s nákupem vánočních dárků. Pokud chcete dát svým blízkým něco originálního, naše domácí dílny jsou vám otevřené. Najdete v nich opravdové umělecké skvosty. Třeba v Deštném je Ateliér zvonaře a hrnčířky – krásné ručně dělané zvonky nachází opět svá místa na všech obydlích. V Rokytnici je zase šikovný brašnář – vyrobí vám z pravé kůže, na co si jen vzpomenete. No a pak je tu Kopeček a sdružení Neratov – to je vůbec unikátní projekt. Zaměstnává osoby se zdravotním postižením a vyrábí tu nejkrásnější keramiku široko daleko.“ Přinášíme pár tipů od Petry Smrčkové, ředitelky destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko. Při výletu do Orlických hor se nezapomeňte zastavit u poutního místa Neratov (pův. Bärnwald), které bylo významným poutním místem již od 2. poloviny 17. století. Na pouť sem přicházely údajně až čtyři tisíce poutníků – a tak si až tu budete, nezapomeňte něco přát do nového roku. I muzea mají v tomto roce úplně jinou atmosféru – rádi bychom upozornili především na jedno, zbrusu nové, v sobotu 14. 12. 2013 poprvé otevřené veřejnosti. Jedná se o Sýpku – Muzeum Orlických hor v Rokytnici v Orlických horách, které své návštěvníky seznámí s krásami Orlických hor a řemesly a umem našich předků. Otevřeno je denně kromě pondělí.

www.atelierdestne.cz, www.hemr.cz, www.kopecek.neratov.cz, www.neratov.cz, www.info.rokytnice.cz

Kopce sjíždíme, na čem se dá

Na běžkách, lyžích, snowboardech jezdí v Orlických horách a Podorlicku v zimě každý. Desítky kilometrů strojově upravovaných běžeckých tras uprostřed panenské přírody či moderní lyžařská střediska každoročně lákají množství sněhových nadšenců na místní kopce. A každoročně je tu něco nového. Třeba na Zdobnici si můžete nově zkusit měřený slalom. Na sjezdovce vám časomíra změří čas průjezdu připravenými brankami, takže z každého se může stát alespoň na chvíli profesionální závodník. V jižní části Orlických hor, najdou návštěvníci SPORTAREÁL České Petrovice, kde mají kromě pěkných sjezdovek také zcela nový skibar s vnitřní vyhřívanou pecí, který je tipem hlavně pro dospěláky, když se bude jejich ratolesti učit v místní perfektní lyžařské školičce. Pokud vyhledáváte větší zimní areály s kompletním zázemím a lanovkou, tak bychom kromě známých Říček a Deštného doporučili SKIRESORT Buková hora, který má téměř 9 km sjezdovek, 3 snowparky a kidpark, 2 lanové dráhy a 6 vleků a neměřitelné množství zábavy. SKIRESORT spojuje dohromady 2 lyžařské areály, a tedy Čenkovice a Červenou Vodu.

No a na čem dalším, že se ty naše kopce dají sjíždět? Co třeba na jasankách? Každoročně se na Kačenčině sjezdovce v Olešnici v Orlických horách koná největší závod v Čechách na starých dřevěných lyžích – jasankách ( 25. 1. 2014). Závodníci se tu prohání v dobových kostýmech a závodí ve dvou disciplínách – slalomu a jasan-krosu. Dalším netradičním dopravním prostředkem jsou saně rohaté.  První závod v jízdě na saních rohatých proběhl v Orlickém Záhoří v roce 2013, v letošním roce se na něj můžete těšit opět (18. 1. 2014). Lidé se tu dozvědí, jak saně vypadaly a jak se na nich jezdilo v dobách, kdy se na nich vozilo do lesa zvěři seno a zpět se přiváželo dřevo na topení.

www.skizdobnice.cz, www.ceskepetrovice.com, www.skiparkcervenavoda.cz, www.sjezdovka-olesnice.cz, www.orlickezahori.eu

Na co jsme ještě zapomněli?

Pokud bychom náhodou doposavad neuspokojili vaši touhu po zážitcích, máme další zásobu. Naprosto jedinečným zážitkem může být jízda se psím spřežením „mushing“. Zážitek může být o to větší, když navštívíte v měsíci lednu Deštné v Orlických horách, kde se pořádá tradiční akce Šediváčkův long, jeden z nejtěžších evropských závodů psích spřežení.  Určitě stojí za to, vyzkoušet další adrenalinovou záležitost a to jízdu na čytřkolkách nebo sněžných skútrech. Tuto službu vám nabídnou v každém větším zimním středisku. Pro dámy, ale nejen pro ně, je tu množství relaxačních procedur, které ocení především po náročném dni s ratolestmi na sjezdovkách

• Masáž od nevidomého maséra
  • Harmony dream
  • Horká koupel ve venkovní kádi
  • Aroma koupel z Kačenčiných hor
  • Masážní parní sprchový box
  • Sauna s venkovními lehátky a další

www.alaskanhusky.websnadno.cz, www.sedivackuv-long.cz, www.mojeorlickehory.cz

Karta hosta Orlických hor a Podorlicka

Rozhodli jsme se odměnit vás za to, že jste přijeli na návštěvu do naší krásné destinace. Jak? Kartou hosta, která je nabitá slevami a bonusy, které vám zpříjemní váš pobyt. Během něho získáte zdarma nejen slevovou kartu, ale když si správně vyberete ubytovací zařízení, můžete si svou návštěvu zpříjemnit službami zdarma, které vám váš ubytovatel na kartu nahraje.  Všechny informace najdete na www.orlickakarta.cz, nicméně to důležité vám můžeme sdělit již nyní. Až 15% slevy na lyžování, množství wellness procedur, vstupy do muzeí, adrenalinové jízdy na čtyřkolkách či možnost vyzkoušet si novinky ve fitness jako jsou jumping nebo fitbox – to vše a mnohem více obdrží návštěvník Orlických hor a Podorlicka u svého ubytovatele buď s výraznou slevou, anebo úplně zdarma.  Neubytovali jste se? Nevadí, zajděte do některé z našich smluvních prodejen a kartu si kupte – je na ni připraven hodnotný dárek pro každého milovníka zábavy.

www.orlickakarta.cz

Více informací:

Petra Smrčková, ředitelka, tel. 774 125 014, info@dsohp.cz

Orlické hory a Podorlicko, Panská 1492, Rychnov vad Kněžnou

Kompletní turistickou nabídku destinace Orlické hory a Podorlicko naleznete na oficiálním webu  www.mojeorlickehory.cz

Kalendář TOP akcí:

• Šediváčkův long Deštné v Orlických horách - 21. – 25. 1. 2014