Přeskočit na obsah

Klenot Orlických hor otevře věže kostela

03.07.2017

Barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie v obci Neratov byl vystavěn mezi lety 1723 a 1733 pro rostoucí popularitu díky zázračné moci, která se přičítala milostné sošce Panny Marie a prameni, který vyvěrá u kostela. Již od 2. pol. 17. století byl Neratov (pův. Bärnwald) významným poutním místem. Tento kostel však v roce 1945 po zásahu střelou Rudé Armády vyhořel, za komunismu bylo rozhodnuto o jeho demolici a jen zázrakem nebyl zbourán, ale naopak opraven. Tím zázrakem byl příchod tajně vysvěceného kněze Josefa Suchára do duchovní služby v Rokytnici v Orlických horách, kterému spadal do správy farnosti i Neratov. Tehdejší stav i historie kostela jej oslovily a začal tak usilovat o obnovu nejen kostela, ale i celého poutního místa. Již v roce 1990 se tak v Neratově konala první poutní mše svatá pod širým nebem na louce před kostelem plný sutin. Faráři Suchárovi se podařilo získat pro myšlenku obnovení kostela své farníky, především čtyři mladé rodiny s dětmi. V roce 1991 se přičiněním těchto rodin a pomocníků z blízkého i vzdáleného okolí sloužila mše svatá pod širým nebem, ale již uvnitř vyklizeného kostela. V roce 1992 se obě rodiny natrvalo přestěhovaly do Neratova, k vlastním dětem si přibraly další do pěstounské péče. Od roku 1992 je toto místo kulturní památkou a usilovně se pracuje na jeho obnově.​ Začalo se tak tvořit společenství, které si vzalo za cíl pomáhat lidem, a vzniklo občanské sdružení Sdružení Neratov, které pomáhá mentálně postiženým dodnes.

Dnes patří kostel k architektonickým unikátům, místo stále přivádí mnoho poutníků, lidé sem jezdí a rádi se vracejí. Na rozdíl od jiných obdobně starých kostelů nepůsobí tak masivním dojmem, spíše naopak – má neobvyklou prosklenou střechu, která do kostela přivedla nové světlo. Toto místo je takové jaké je, díky přátelům a lidem s handicapem, s kterými obnovuje farář Suchár celou vesnici. V kostele se pravidelně slouží bohoslužby, pořádají se tu i různé kulturní akce. Obnovena byla i komunismem přerušená poutní tradice - v polovině srpna se konají poutní slavnosti s duchovním, hudebním i divadelním programem, jedinečnou atmosféru mají v Neratově také vánoční a velikonoční svátky.

​Farnost získala dotaci na projekt Čtyři věže (kromě Neratova jsou do něj zapojené Orlické Záhoří a na polské straně hranice Bystřice Kladská), a tak neratovští budou moci navrátit barokní památce báně a zpřístupní obě kostelní věže pro turisty. Dojde k celkové obnově průčelí kostela včetně schodiště. Do kostela se po desetiletí navrátí také zvony.

Pan farář Josef Suchár, duchovní otec obnovy Neratova si na nás udělal chvíli čas, a tak vám můžeme zprostředkovat malý rozhovor a doplnit něco zajímavého k tomuto projektu.

Pane faráři, cílem projektu Čtyři věže je zpřístupnění obou kostelních věží pro turisty. Co přesně mohou turisté očekávat?

Turisté by měli vystoupat jednou věží nahoru, kde bude vyhlídkové místo. Po lávce se vnitřkem kostela dostanou do druhé věže. Přitom se jim otevře unikátní pohled shora na vnitřek obnovené památky s částečně prosklenou střechou. Do druhé věže chceme umístit zvony, které dosud kostelu chybí. Vznikne v ní i druhé vyhlídkové místo a měly by jí vést schody k sestupu. V těchto věžích, které by měly být zpřístupněny do konce roku 2018, by měl vzniknout také galerijní prostor na různé výstavy.

Je součástí tohoto projektu i průčelí kostela a schodiště?

Ano, mělo by dojít také k celkové obnově průčelí kostela. Nyní jsou věže zastřešené provizorně a schodiště v nich zcela chybí. Měla by proběhnout sanace zdiva a okenních oblouků, protože je to vše zničené. Bude to hodně náročné, a kdyby se to podařilo, tak by průčelí kostela zase získalo svou původní dominantnost. 

Pane faráři, zvony se také vrátí na své místo díky tomuto projektu?

Ano, měly by být dva, jeden asi 350 kg, a druhý asi 170 kg.

Dočetli jsme se, že jste pane faráři jedním z osmi osobností, které mění svět a dělají věci, jež mají význam. Co si myslíte o takovéto nominaci? (www.zalezinatom.cz, na stránkách FORBES http://17vyjimecnych.forbes.cz/11-josef-suchar je zajímavý článek, který tento dokument doplňuje).

Jsem vděčný všem, které zaujme Neratovský příběh a podpoří ho. Dostat se do společnosti těchto oceněných, je u mě spojeno s pocitem radosti a vděčnosti, ale i nespravedlnosti vůči všem mým spolupracovníkům, protože Neratov nejsem já, ale My. Všichni pracují a vytváří Neratovský příběh a já pak dostávám ceny. Trochu se za to stydím a prosím Hospodina, aby jim to vynahradil a nějak to uvedl na pravou míru.

Zapamatovali jsme si jednu větu z rozhovoru s Vámi na Forbes … „Hospodin občas najde nějakého osla, který to táhne dál. Na mně dokazuje svoji všemohoucnost tím, že umí pracovat i s tupým nářadím“.  Tím, že jsme se osobně potkali, tak musíme podotknout, že opravdu nejste ani osel, ani tupé nářadí. Jak vlastně opravdu odpočíváte?

Asi jste se špatně dívali. Nebo zafungoval „Neratovský zázrak“. Vidět v tom druhém to krásné a uvěřit, že to tak opravdu je.        

Odpočinek, já k tomu mám své relaxační přístroje. Jako třeba čtrnáctitunový bagr, nebo teleskopický nakladač, motorovou pilu a podobné hračky pro velké kluky. Jo a tuhle, když mě naštvali na stavbě, tak jsem si musel udělat radost a tak jsem si koupil starou tatru autojeřáb.  To je pak relaxace.

Můžete nám na sebe prozradit nějakou „neřest“? Třeba, že pojídáte každý večer tabulku čokolády…

Mám moc rád filmové pohádky pro malé i pro velké jako scifi, fantazy, kovbojky i akční. To jsem asi hodně divnej.

Velice Vám, pane Sucháre, děkujeme za milý rozhovor, přejeme Vám i všem Vašim kolegům v Neratově spoustu sil a energie do další práce, a našim čtenářům doporučujeme návštěvu tohoto krásného a mystického místa.

www.neratov.cz

zdroj: Destinační společnost Orlické hory a Podorlicko

Objekty

Klenot Orlických hor otevře věže kostela

rop eu
nahoru