In-linové království Východních Čech

03.10.2008

Region Orlicko-Třebovska se již od svého vzniku v r. 1999 věnuje rozvoji cestovního ruchu a je ideálním místem pro rodinnou aktivní dovolenou. Za vrchol dosavadní činnosti lze považovat vybudování cyklostezek údolími řek Tiché Orlice a Třebovky, které svým výjimečným terénem a hladkým asfaltovým povrchem bez převýšení zaručují bezpečnou jízdu na kole a in-line bruslení. Region nabízí atraktivní turistické programy, které doplňují různé zajímavosti, jako jsou hrady, rozhledny, naučné stezky, atd.

Pro in-line jsou vhodné zejména trasy údolím Tiché Orlice, dnes již o délce 20 km. Patří sem 15 km dlouhá, v minulém roce zprovozněná stezka Letohrad - Ústí nad Orlicí a letos zprovozněných 5 km stezky z Ústí nad Orlicí do Bezpráví. V roce 2009 se dostaví dalších 10 km do Chocně. Stezka z Ústí nad Orlicí do České Třebové je hlavně pro cyklisty, nové úseky zcela bez automobilového provozu vhodné pro in-line jsou na této trase celkem 2 o délce 1,6 km. Podél všech tras je rozmístěno množství míst pro odpočinek a 13 informačních mapových tabulí, na kterých lze kromě podrobné turistické mapy nalézt shrnující informace o stezkách, zajímavostech a doprovodných službách.

Příznivou zprávou je, že by již v roce 2009 mělo proběhnout rozšíření cyklostezek a in-line drah z Letohradu do Žamberka a ze Žamberka do Líšnice, celkem přes 10 km tras. Do budoucna region připravuje cyklostezku z Ústí nad Orlicí do Potštejna a krátkou spojku (1,5 km) z Valdštejna na Šušek v Písečné, pro lepší propojení systému na Žampach a dále. V příštím roce by mělo být zrealizováno již vyprojektované parkoviště na začátku stezky v Letohradě. Průběžně se bude zvyšovat bezpečnost stezek, budou instalována zpětná zrcadla. Radostnou zprávou je rostoucí zájem podnikatelů o služby při stezkách, např. výstavba cyklistických penzionů v Ústí nad Orlicí a Libchavách. V roce 2009 by se také měla zlepšit údržba povrchu stezek přes najaté cestáře, kteří je budou v plné sezóně pravidelně projíždět a ručně zde uklízet. Stezky budou udržovány od dubna do října, s přihlédnutím k aktuálnímu vývoji podmínek konkrétní sezóny. Co se týká zimní údržby, tak o souvislém protahování stezek se neuvažuje.

Svátkem všech příznivců cyklistiky a in-line bruslení bude na stezkách otevření sezóny v dubnu a ukončení sezóny v říjnu. Po celý rok poběží pak akce o nejlepší fotografii pořízenou na stezce.

No, není region Orlicko - Třebovsko in-linovým královstvím nejen Východních Čech ale celé České republiky?

zdroj: OHGS, s.r.o.

In-linové království Východních Čech In-linové království Východních Čech In-linové království Východních Čech