Přeskočit na obsah

Letohradské muzeum láká na expozici sirkařství

26.10.2012

Chcete vidět nově opravenou tvrz s originálním gotickým a renesančním sklepením, unikátní sbírkou zbraní, funkční historickou knihtiskařskou dílnou a dalšími expozicemi? Tak se vydejte na okraj Letohradu, kde se nachází pozoruhodný areál uprostřed přírody tvrz Orlice.

Výjimečnost tohoto venkovského sídla potvrzuje také zachovalá figurální sgrafi tová výzdoba na vnější omítce. Rovněž nálezy nástěnných maleb z druhé poloviny 16. století nemají v celém regionu za posledních šedesát let obdoby. Pozoruhodná bude též nově připravovaná expozice sirkařství v Městském muzeu v Letohradě.

Tehdejší Kyšperk, jak se do roku 1950 Letohrad nazýval, se svým blízkým okolím patřil v první polovině 19. století k významným oblastem, kde se rodila tradice českého sirkařského průmyslu. A co v letohradském muzeu uvidíte? Různé technologické postupy výroby sirek a exponáty vážící se k sirkařství. Na své si tu přijdou i děti, pro které je připraven hrací koutek se sirkovými hlavolamy.

zdroj: Destinační společnost Východní Čechy

Objekty

Letohradské muzeum láká na expozici sirkařství, zdroj: Destinační společnost Východní Čechy Letohradské muzeum láká na expozici sirkařství, zdroj: Destinační společnost Východní Čechy

rop eu
nahoru