Netopýři na Boudě ….

21.03.2013

Stav populace netopýrů v prvorepublikové pevnosti – setrvalý

První březnovou sobotu proběhlo sčítání netopýrů v podzemních chodbách, sálech a bojových srubech dělostřelecké tvrze Bouda. Tento pevnostní objekt vybudovaný v letech 1936–1938 je nejen unikátní fortifikační památkou zapsanou na seznam kulturních památek ČR, ale představuje také významné zimoviště pro chladnomilné druhy chráněných netopýrů.

Ochranáři z České společnosti pro ochranu netopýrů, pod vedením pana Buřiče, důkladně prohledali během několika hodin celý rozlehlý podzemní labyrint. Také letošní sčítání potvrdilo dobrý stav kolonie zimující v pevnosti – celkem bylo objeveno 377 exemplářů. Pro srovnání – před deseti lety činil stav 233 kusů, rekordních 422 exemplářů čítala kolonie v roce 2009.

Druhové zastoupení netopýrů zimujících ve tvrzi Bouda bylo v březnu 2013 následující:

Netopýr černý 251 ks, Netopýr severní 40 ks, Netopýr velký 64 ks, Netopýr vodní 6 ks, Netopýr ušatý 13 ks a Netopýr večerní 3ks.

Skutečný počet na Boudě zimujících netopýrů je ale vyšší. Může jít až o několik desítek exemplářů navíc, neboť netopýři někdy svými těly zcela vyplní menší dutiny a tak je možné počítat jen jejich první vrstvu. Kromě toho jsou ve tvrzi četná místa, kam se dostane netopýr, ne však oči ochranářů. Ti jsou i tak se stavem pevnostní netopýří kolonie spokojeni.

Prohlédnout si netopýra bude možné o Velikonocích !

Letošní velikonoční prázdniny přicházejí brzy, školáci budou mít volno od 28. 3.  do  1. 4. 2013.

Muzeum čs. opevnění – dělostřelecká tvrz Bouda bude v době velikonočních prázdnin otevřeno, aby se naplnilo letité rčení, že „…na Velký pátek se země otevírá…“. V té době ještě některé exempláře netopýrů budou v podzemních chodbách a sálech k vidění…..     Garantované vstupy do podzemí budou - v 11:00, 13:00 a v 15:00 hodin. Bouda nebude jediným muzeem v Králické pevnostní oblasti, které budou moci turisté o Velikonocích navštívit. Aktuální informace najdou zájemci na: www.kpo1938.com , www.boudamuseum.com.

Dělostřelecká tvrz Bouda