Radní Živný poznal všecky „letní pecky“ na kole

03.07.2013

Pardubice – Poslední místa ve svých vandrovních knížkách zaplnil razítky krajský radní René Živný. Dnes uzavřel svou jízdu po 22 turistických místech, zapojených do soutěže Letní pecky, poznej všecky, kterou organizuje Pardubický kraj a Destinační společnost Východní Čechy.

„Turistické destinace jsou perfektně připravené a osobně jsem se přesvědčil, že mají co nabídnout,“ svěřil se se svými dojmy bezprostředně po dojetí do cíle u Muzea perníku v Rábech u Pardubic Živný. „Vyzkoušel jsem cyklostezky, silnice, přepravu kola vlakem i cyklobusem a zaznamenal jsem obrovské zlepšení služeb pro turisty. Klobouk dolů před službami ve vlaku Českých drah, kde jsem měl vlastní hák na kolo i rezervované místo,“ pokračoval radní.

V posledních dvou dnech vyrazil právě vlakem do Lichkova, odkud pokračoval už na kole do Vojenského muzea Králíky. Následovala zastávka v Muzeu řemesel v Letohradě. „Doslova nadšený jsem z cyklotrasy Letohrad – Choceň, která vede nádherným údolím Tiché Orlice a je jako stvořená na výlet s dětmi,“ pochvaloval si jako otec dvou synů část cesty. Z Chocně Živný ještě odbočil na návštěvu Regionálního muzea Vysoké Mýto, kde si prohlédl expozici karosářské výroby Sodomka.

Ve středu radního Živného čekala závěrečná část jeho cyklojízdy. Vyrazil do Synthesia Parku – Dostihového závodiště Pardubice, kde si prohlédl areál včetně nejslavnějších překážek. Pomyslnou cílovou pásku přeťal u Muzea perníku v Rábech u Pardubic, kde poskytl rozhovor regionální televizi V1 a Českému rozhlasu Pardubice, mediálnímu partneru soutěže Letní pecky.

Celkem ujel na kole téměř 500 kilometrů. Kromě přepravy kola vyzkoušel i další služby pro cykloturisty. Vyhledával restaurace s certifikátem Cyklisté vítáni. „Při dvoudenní cestě jsem vyzkoušel i penzion v Poličce s tímto certifikátem a jeho úroveň byla výborná a ceny přiměřené,“ konstatoval radní. Za celou cestu se setkal jen s několika negativními zkušenostmi: „Jednou jsem musel rychle ujíždět zuřivému psovi, ale na druhou stranu jsem ten kopec díky jeho pronásledování vyšlápl velmi rychle. Párkrát jsem také zaznamenal chybějící značení cyklotras, a nápravu už jsem probral s Klubem českých turistů. No a samozřejmě bychom potřebovali více samostatných úseků cyklostezek, ale to je otázka finanční. Každopádně pokud to jen trochu půjde, budu za ně osobně bojovat,“ uzavřel René Živný.

zdroj: Pardubický kraj

• Muzeum řemesel Letohrad (Letohrad)
  • Perníková chaloupka - muzeum perníku a pohádek (Ráby)
  • Vojenské muzeum Králíky (Králíky)