Středověká tvrz Orlice

20.11.2014

Areál středověké tvrze Orlice na okraji města Letohradu nabízí také v zimních měsících prohlídky expozice. Vrátíte se o 400 let zpět a uvidíte, jak na Orlici žila původní šlechta. Originální interiéry, původní figurální malby na stěnách, gotické sklepení z 13. století, střestředověké zbraně, platidla, cínové nádobí, palné zbraně z 18. a 19. století a dobová kuchyň vás určitě příjemně překvapí. Děti budou nadšené v expozici kouzelný les, která nabízí mnoho ininteraktivních možností, jak děti pobavit a poučit o našich zvířatech a přírodě.

V dalším prohlídkovém okruhu jsou k vidění původní figurální sgrafita, historické sklo ze zaniklé podorlické sklárny, předměty z archeologického průzkumu a historická knihtiskařská dílna, kde si každý může vyzkoušet práci na starém dřevěném lisu. Expozice je doplněna dobovými tisky a unikátními historickými knihami. Restaurace pro veřejnost i hotelové hosty je umístěna v přízemí tvrze do renesančního sálu. Tato část byla vystavěna v roce 1542 a z této doby se zde dochovaly i nalezené figurální malby a dekorativní sgrafita. Výjimečnost tohoto nálezu je umocněna informacemi, získanými z vyškrábaných vzkazů a záznamů na malbách. Mimo jiné zajímavosti je zde i originální podpis Ludvíka Sudy Zikmunda z Řeneč, který byl s největší pravděpodobností buď otec držitele tvrze, nebo i sám majitel. Kromě stálého menu můžete ochutnat o víkendu i víkendové menu.

Zajímavé prostředí pro středověké hodování a popíjení nabízí středověká krčma ve sklepě renesanční části tvrze. Krásné klenutí stropu na subtilních pilastrech, odhalená původní kamenná podlaha a velké krbové ohniště k rožnění dobových pochoutek bude mít jistě pozitivní vliv na vaše posezení u pořádného stolu.

A což teprve, až bude pečeně na prkně, k tomu žejdlík nefiltrovaného piva! Pak už potulný pěvec či tanečnice na stole jen dotvoří váš zážitek… Veškeré pokrmy jsou připravovány na ohništi. Krčma je ideální prostředí pro uzavřené společnosti, pro soukromé oslavy v netradiční atmosféře, kterou ještě může zpestřit souboj šermířů, ať už mečem nebo ohněm. Krčma je otevřena na objednané akce.

Hotel Tvrz Orlice

je z větší části nově postaven, disponuje 23 pokoji, recepce je otevřena 24 hodin. Pokoje jsou standardně vybaveny pohovkou, křesly, psacím stolkem, telefonem, internetovým připojením, televizí, vanou se sprchou a fénem. K dispozici je i několik VIP pokojů s klimatizací, hydromasážní vanou a LCD televizí 107 cm. Snídaně se podávají ve snídaňovém sále formou bufetu.

Všechny pokoje jsou dostupné bezbariérově nebo výtahem. Součástí hotelu je i wellness a konferenční sál. Areál tvrze Orlice leží v krásné podorlické krajině, je vhodné pro cykloturistiku i lyžování. Pro děti je tu připraveno hřiště s lanovkou a prolézacím hradem, na nádvoří voliéry výra a nosála. Relaxovat můžete i na procházce okolo rybníku k výběhu s divokými prasaty.

zdroj: Destinační společnost Orlické hory a Podorlicko

Středověká tvrz Orlice, zdroj: Destinační společnost Orlické hory a Podorlicko Středověká tvrz Orlice, zdroj: Destinační společnost Orlické hory a Podorlicko Středověká tvrz Orlice, zdroj: Destinační společnost Orlické hory a Podorlicko Středověká tvrz Orlice, zdroj: Destinační společnost Orlické hory a Podorlicko Středověká tvrz Orlice, zdroj: Destinační společnost Orlické hory a Podorlicko