Proběhla konference Krásná díky Orlickým horám

24.09.2014

Dne 19.9. 2014 proběhla v hotelu Panorama Rychnov nad Kněžnou konference k ukončení letní marketingové kampaně s názvem:

KRÁSNÁ DÍKY ORLICKÝM HORÁM

Konferenci uspořádala destinační společnost Orlické hory a Podorlicko proto, aby seznámila kolegy z oboru cestovního ruchu s výstupy kampaně a jejím průběhem a poukázala tak na téma cestování žen a rodin s dětmi a způsob trávení volného času. Mezi řečníky zaujaly některé významné osobnosti pocházející přímo z Orlických hor a Podorlicka, ale také některé zajímavé projekty zaměřené na ženy z jiných částí republiky. Konference se účastnilo zhruba 35 zájemců a organizátor byl s jejím průběhem spokojen. V příštím roce se tak zřejmě můžeme těšit na pokračování.

PROGRAM | PROFILY PŘEDNÁŠEJÍCÍCH

Program:

9.00 – 9.30 Registrace a coffe break
9.30 – 12.00

I. blok hostů:

• Úvodní slovo organizátora
  • Eva Vašková Čejková a Renata Kašparová - ŽENY s.r.o.: "Úspěch měříme štěstím"
  • Andrea Kolowratová - majitelka zámku Rychnov: "Život na zámku"
  • Pavla Petráková Slancová - scénáristka, režisérka, spisovatelka: "V hlavní roli Magdalena Dobromila Rettigová"
12.00 – 14.00 Oběd a módní přehlídka Vamberecké krajky s.r.o.
14.00 – 17.00

II. blok hostů:

• Alena Mohrová a Bohumír Dragoun: "Bylinkářství a oživovaná řemesla Orlických hor"
  • Jarmila Haldová a Josef Lukášek: "Příběhy z Orlických hor jako zábava při cestování s vašimi dětmi"
  • Coffe break
  • Koučing akademie Libchavy: "Smysluplný dárek pro ženu"

Profily přednášejících

Eva VaškováEva Vašková Čejková

zakladatelka a jednatelka společnosti ŽENY s.r.o.

Pracovala jako scénáristka pro TV NOVA a TV Prima. Svou první společnost ConPro s.r.o. poskytující servis v oblasti PR a produkce založila ve svých jednadvaceti letech a v roce 2014 ji prodala. ŽENY s.r.o. založila v roce 2012 v průběhu své mateřské dovolené. Aktivity společnosti zahrnují interaktivní webový portál www.zenysro.cz s integrovanou virtuální pracovnou pro ženy a reálné coworkingové centrum pro ženy v Karlíně na Praze 8 jako Pracovna ŽENY s.r.o. Na podzim 2013 byl poprvé představen i Katalog ŽENY s.r.o. plný produktů domácí výroby českých a slovenských žen.

Eva Vašková Čejková v projektu ŽENY s.r.o. navazuje na své pracovní zkušenosti a také je jako mentorka předává dál v řadě tematicky laděných workshopů, seminářů a konferencí. Mladá fronta v roce 2013 vydala na základě jejích zkušeností s podnikáním knihu „Úspěch měřím štěstím aneb co stojí podnikání v Čechách?“ V současnosti se intenzivně věnuje především rozvoji aktivit pro ženy a reálné pomoci ženám, které stojí na své podnikatelském startu.

Motto: Být šťastná je úspěchem každé ženy.

Vybrané výstupy z médií:

Recenze knihy:

Videa k představení projektu ŽENY s.r.o.:

Renata KašparováRenata Kašparová

ŽENY s. r. o.

Renata je jednou z dnes již mnoha žen, které zastupují komunitu ŽENY s.r.o, s velkým nasazením. Po tom, co vystudovala střední školu ve východočeské Chocni, absolvovala půlroční pracovní stáž v Německu a po návratu do Čech pracovala jako dispečer kamionové dopravy. Do kariéry však vstoupila dvojitá mateřská dovolená a Renata sama přiznává, že „jejich dvě holky, dnes už ve věku 4 a 7 let“ ji naučily velmi mnoho. Přivedly ji na to, že kariéra není v životě tím nejdůležitějším – jde spíš o to si plnit své sny.  A tak si je postupně plnit a zkouší vše, co ji život nabídne od koloběžek až po skvělý projekt ŽENY s.r.o., kde nyní působí jako zakladatelka Pracovny ŽENY s.r.o. Chrudim.

Motto: Věř si a začni hned teď! I tisícimílová cesta začíná jedním odvážným krokem.

Andrea Kolowratová

Andrea Kolowratová, pochází z Rakouska a původním povoláním je dětská lékařka. Z lásky k Janu Kolowratovi Krakowskému opustila Vídeň i svou profesi a žije v Rychnově na zámku společně s dětmi. Když je potřeba, zastihnete ji i jako průvodkyni, nebo obsluhu zámecké kavárny, která vás svou roztomilou češtinou doslova okouzlí. Šlechtický rod Kolowratů, resp. jeho zástupce Hanuš Kolowrat, patřil v roce 1939 mezi iniciátory známé protinacistické výzvy. Další z rodiny, Kryštof Kolowrat, který vlastnil panství po válce, se účastnil protikomunistické demonstrace v roce 1948 a následně pracoval u PTP, posléze jako asfaltér, v roce 1953 byl vězněn a v roce 1968 s rodinou emigroval. Zámek i další majetek byl Kolowratům vrácen v restituci v roce 1992.

Rozhovor s paní Andreou na konci tohoto článku.

Pavla Petráková Slancová

Vystudovala pdF UK v oboru ČJ a literatura a dějiny umění, ale učila jen příležitostně a krátce. Do roku 1989 pracovala v redakcích novin. Po roce 1989 provozovala soukromou galerii na zámku v Dobříši a postupně natočila na 3 desítky dokumentů, samostatně zpracovávala náměty a nebála se užít netradiční režijní postupy. Přitahovaly ji dokumenty z oblasti umění či sociální problematiky.

Vytvořila například pentalogii Medkové, dokument o baletce Maje Plisecké, herci Miroslavu Horníčkovi, Jitce Molavcové (Dolly Molavcová a ti druzí), Karlu Gottovi, herci Ivanu Vyskočilovi, (Let Ivana Vyskočila), malíři Václavu Boštíkovi, Adolfu Bornovi i grafikovi Zdeňku Milerovi.

Přitahovaly ji osobnosti české literatury, často opředené tajemstvími a záhadami – Karel Hynek Mácha, Josef Čapek. Vytvořila trilogii o Stěhování Slovanské epopeje Alfonse Muchy. Publikovala své verše, napsala monografii o sochaři Vladimíru Komárkovi, malíři Kristianu Kodetovi i plastickém chirurgovi Janu Měšťákovi.

V současné době organizuje plenéry, vyučuje malbě a připravuje "Ateliér Krtek" na zámku v Dobříši, realizuje jako kurátorka výstavy po ČR či v Českých centrech v Evropě.

Alena Mohrová

Svět bylinek je záliba i věda na několik životů. Od doby, kdy jsem onemocněla a vyzkoušela léčivou sílu bylinek, jim zůstávám věrná, stále více pronikám do jejich světa a rozšiřuji si znalosti o jejich účincích. Proto považuji za svou povinnost poděkovat bylinkám za všechno blaho, které dokáží dávat, a zároveň odevzdat všechny své poznatky a zkušenosti ostatním lidem , kterým by mohli pomoci. Doufám, že stále více lidí se vrátí k přírodní léčbě a bude kouzelné účinky bylin využívat pro radost svou i blízkých. Základem každého léku je láska.

Bohumír Dragoun

Bohumír Dragoun, rodák z východočeského Opočna, žije již dlouhá léta pro Orlické hory. Je odborný m pracovníkem Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou, ředitel Muzea zimních sportů, turistiky a řemesel v Deštném v Orlických horách a vedoucí Archeologického muzea v přírodě Villa Nova Uhřínov. Ve svém životě se věnuje vlastivědě a předávání znalostí. My ho však známe jako ohromného milovníka přírody, krajiny, ve které žije a neskutečného vypravěče příběhů a historických zajímavostí.

Jarmila Haldová

Jarmila Haldová, rozená Havlíková, si vydobyla jméno ve výtvarném světě nápaditými a sochařský dovednými dřevěnými skulpturami a reliéfními obrazy, osvědčila se však i jako minuciózní malířka botanických krás i jako ilustrátorka pohádek a tvůrce papírového, typicky českého betlému. Kromě svých kulturních závazků v regionu bydliště stačila porodit čtyři syny. Od dětských let se intenzivně zajímá o historii, později také o botaniku, kterou se celý život zabývá její manžel. V roce 1975 se s rodinou přestěhovala z Prahy do Sedloňova v Orlických horách, kde začala tvořit dřevěné plastiky s dětskou tématikou − inspirace doma měla věru dost. V posledních letech ilustrovala tři díly pohádek z Orlických hor J. Lukáška a knihu místních německých báchorek Babička vypravuje ve dvojjazyčném vydání. Nelze opomenout stovky botanických ilustrací do čtyrech obsáhlých monografií prvosenek, hořců, pivoněk a lýkovců, které zpracoval její manžel. Dvě z nich vyšly v USA, zbývající si autoři vydali vlastním nákladem. Ty autorku proslavily především za hranicemi − dokládá to hodnocení z prestižní výstavy umělců věnujících se botanické ilustraci (11th International Exhibition of Botanical Art & Illustration, Hunt Institution for Botanical Documentation Carnegie Mellon University Pittsburgh, Pennsylvania, USA, 2004−2005). Již mnoho let se aktivně věnuje projektu českých panovníků. Dosud vytvořila neuvěřitelných 95 reliéfů.

Josef LukášekJosef Lukášek

Josef Lukášek vyrůstal ve mlýně ve Východních Čechách v Borohrádku. Vystudoval vysokou školu a několik let pracoval jako učitel fyziky na gymnáziu F. M. Pelcla v Rychnově nad Kněžnou. Více než 30 let působil jako dobrovolný horský záchranář. V mládí hrál ochotnické divadlo a byl členem dobrovolného hasičského sboru. Podílel se na založení Kačenčiny pohádkové říše. V současné době působí jako radní Královéhradeckého kraje pro sociální sféru. Je ženatý, má dvě dcery a zamýšlí sepsání vodnických pohádek. Inspiraci ke psaní hledal různě: v hasičských a sokolských sbornících, v místních a rodinných kronikách, národopisných věstnících a poslouchal povídání potomků pašeráků i obyvatel Orlických hor. Celým dětstvím ho provázely pohádky z úst babičky a otce. Ti ho také přivedli k hledání a sepisování pohádek a pohádkových příběhů Východočeského kraje.