Zámecké karamelové větrníčky

18.06.2015

Pokud prahnete po sladkém, navštivte zámeckou cukrárnu na zámku Potštejn. Cukrářka Evelína připravuje domácí zákusky. Jednou z místních specialit jsou zámecké karamelové větrníčky. Dezert doplní káva z Frolíkovy ruční pražírny kávy.

Těsto: ½ l vody, ½ hrnku oleje a půl malé lžičky soli dáme povařit. Při varu přidáme dva ¼ l hrnky hladké mouky. Mícháme tak dlouho, až se těsto přestane lepit na vařečku a necháme vychladnout. Pak přidáme 6 vajec a rozšleháme. Těsto tvarujeme na plech a pečeme 15 minut.

Karamelová náplň: Hrnek cukru krupice dáme na sucho tavit do hrnce. Za stálého míchání počkáme až cukr zhnědne. Potom odděláme hrnec z plotny a přilijeme ¼ l teplé smetany na šlehání. Opět dáme na sporák, a necháme povařit 5 minut. Po vychladnutí dáme do lednice. Druhý den si lžičku karamelu dáme stranou na polevu. Do zbytku nalijeme ¼ - ½ l smetany ke šlehání a vyšleháme. Přidáme smetana fix dle potřeby.

Pudingová náplň: ½ l mléka uvaříme se 2 pudingy. Puding musí být hustý. Po vychladnutí, rozmixujeme s cukrem a přidáme ½ l ušlehané šlehačky a 2 smetana fixy.

Poleva: Smícháme moučkový cukr s uvařenou vodou a lžičkou karamelu.

Větrníky rozřízneme a zdobíme pudingovou náplní, poté karamelovou. Vrchní část větrníky potřeme polevou a přiděláme. Dobrou chuť.

zdroj: Destinační společnost Orlické hory a Podorlicko

Zámecké karamelové větrníčky