Tvrz Bouda ochlazuje a pomáhá léčit...

07.07.2015

NASTÁVÁ VHODNÝ ČAS PRO NÁVŠTĚVU NEJCHLADNĚJŠÍ VEŘEJNOSTI PŘÍSTUPNÉ PAMÁTKY V ČESKÉ REPUBLICE!

Muzeum československého opevnění – dělostřelecká tvrz BOUDA je kulturní památkou ČR, jejíž návštěvu by si neměl nikdo ze zájemců o historii nechat ujít. Jedná se o největší v původní podobě zpřístupněný objekt čs. opevnění z let 1935–1938. V rámci prohlídek lze na Boudě navštívit pět bojových objektů, projít stovky metrů podzemních chodeb a sálů a shlédnout ukázky pancéřových prvků opevnění (zbytky po německých zkouškách z doby okupace a pracích Kovošrotu, i jedinečný dochovaný pancéřový zvon), ukázky výstroje, výzbroje a munice. Rozsáhlé jsou zde rovněž stopy po dělostřeleckých a ženijních zkouškách, kterými tvrz prošla v době okupace a krátce po konci 2. světové války.

Podzemní systém, kterým návštěvníci prochází, se vyznačuje extrémně nízkými teplotami, vysokou vzdušnou vlhkostí a faktem, že z betonových stěn a kleneb se tak jako v jeskyních uvolňují do vzduchu minerály, které dělají dobře většině astmatiků a alergiků.

Vstupy do podzemí jsou pro návštěvníky připraveny v červenci a srpnu každý den v 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 a 16.00 hod. Nabízí se dva základní typy prohlídek. Kompletní prohlídka (cca 80 minut) se koná, stejně jako mini prohlídka (cca 40 min), v každém vstupu. Velký okruh (cca 150 minut) je připraven pro návštěvníky za předpokladu, že se na daný vstup sejde 10 a více dospělých zájemců. V rámci velkého prohlídkového okruhu pak výprava navštíví i tzv. „posunutý bunkr“ (unikátní pozůstatek zkoušek německých ženistů z doby okupace).

Vhodným oblečením a pevnou turistickou obuví se připravte na velmi nízké teploty v rozmezí od cca 4,5° do 10°C! Máte ojedinělou příležitost se zchladit i v těch největších vedrech!

Přístupové trasy: Tvrz Bouda se nachází v Pardubickém kraji, nedaleko Jablonného nad Orlicí. Přístup je po značených turistických cestách od parkoviště u Kramářovy chaty na Suchém vrchu (nejkratší trasa – červená 3,2 km), ze zastávky ČD v obci Těchonín (zelená 6,5 km), ze zastávky ČD v Mladkově (červená 6 km – naučná stezka Betonová hranice), z Lichkova od stanice ČD (zelená 7 km), z náměstí v Králíkách (červená 12,5 km), z Jablonného nad Orlicí (červená 13,5 km).

Vstupné: Dle typu prohlídky se pohybuje vstupné v rozmezí 35,- Kč (mini prohlídka) až 120,- Kč (dospělí Velký okruh).

Literatura a upomínkové předměty: Pokladna tvrze nabízí široký sortiment publikací s tématem čs. opevnění a upomínkové předměty, včetně turistických známek, medailí a vizitek.

Občerstvení: Základní občerstvení (chlazené limonády, minerálky, pivo, sušenky a pod) se nabízí v pokladně muzea.

Posezení pod střechou: Přímo před vchodovým srubem je pro návštěvníky zřízen odpočinkový krytý altán, s lavičkami, stoly a ohništěm.

Společnost přátel čs. opevnění, o.p.s.

Tvrz Bouda ochlazuje a pomáhá léčit... Tvrz Bouda ochlazuje a pomáhá léčit... Tvrz Bouda ochlazuje a pomáhá léčit...