Orlické hory a Podorlicko jako královská cyklodestinace

08.06.2015

zdroj: DSOHP

O skvělé nabídce pro cykloturisty se přesvědčili na vlastní kůži i redaktoři celostátních médií, kteří si v rámci famtripu pod hlavičkou Destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko projeli region poslední víkend v květnu. „Představili jsme hned několik prima letních tipů, ideálních pro rodinnou dovolenou na kole, a to nejen v podhůří ale také na horách. Aktivní program byl provázán opět špičkovou gastronomií a dalšími rozmanitými zastávkami po trase s důrazem na cílovou skupinu rodin s dětmi. Redaktory velmi zaujala také nová expozice muzea v České Třebové a překvapilo rovněž i ne zcela snadné bloudění v Labyrintu Brandýs“, dodává Eva Vaníčková z OHGS s.r.o., organizátorka a průvodkyně jarního famtripu pod názvem Orlické cyklo a inline království, který se nesl v duchu letošní letní kampaně destinační společnosti. Aktivní rodinnou dovolenou na horách reprezentovala Kramářova chata na Suchém vrchu ve spojení s pestrou nabídkou Fit Resortu Buková hora, a vskutku pohodovou cykloturistiku v podhůří si zažili na vyhlášené cyklostezce údolím Tiché Orlice z Ústí nad Orlicí až do Chocně. „Víkend byl jako vždy parádní. Musím vážně pochválit, tripy pod tímto vedením jsou vždy na jedničku s hvězdičkou. Skvěle připravené, zorganizované, program je bohatý, pestrý, nápaditý... A hlavně mám pokaždé dojem, že v Orlických horách a Podorlicku se musí žít skvěle. Všichni jsou tam milí, příjemní a nadšení do toho, co dělají, pokaždé se tam moc ráda vracím“, hodnotí průběh presstripu Michaela Trochová, editorka webových portálů TV NOVA.

Cílem letní kampaně destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko je upozornit na atraktivní nabídku pro cykloturisty, zejména pak rodiny s dětmi, neboť cestování na kolech je ideální příležitost, jak naplnit rodinnou dovolenou aktivním pohybem v přírodě a objevovat zajímavá místa. „Rádi bychom zpříjemnili pobyt v destinaci všem, kteří rádi poznávají krásná místa, mají rádi aktivní zábavu i netradiční zážitky. Cílíme především na cykloturistické rodiny s dětmi. A protože zabavit a namotivovat děti může být pro mnohé docela velkým oříškem, ve spolupráci se společností Geofun CZ s.r.o. jsme připravili do letošní cyklosezóny nové a zábavné geolokační hry. Letošní letní kampaň tak zve především k návštěvě našeho Orlického cyklo a inline království, všechny vyznavače cyklo a inline pohybu, které nazýváme lidově tzv. cyklajnisty. Nabídku komunikujeme samozřejmě na různých úrovních, počínaje jarním vydáním Turistických novin, reklamní kampaní až po vlastní komunikaci s médii včetně již tradičně pořádaných presstripů“, sděluje k aktuální kampani Daniel Denygr, nový ředitel destinační společnosti.

Zatímco páteční odpoledne famtripu strávené ve Fit Resortu Bukové hory reprezentovalo pestrou nabídku aktivní dovolené na horách pro celou rodinu, sobotní program představil naopak pohodový terén údolních cyklostezek na Podorlicku, ve spojení se špičkovou gastronomií a dalšími atraktivními zastávkami. Zázemí poskytla Kramářova chata na Suchém vrchu, která je jednou z tradičních horských chat přímo na hlavní dálkové a hřebenové turistické trase – Jiráskově cestě, a díky vybaveným apartmánům rovněž ideálním ubytováním pro rodiny s dětmi. Lokalita Suchého vrchu je dlouhodobě oblíbeným cílem pěších i cyklistických rodinných výletů v regionu, nejen díky historické rozhledně, oboře s jeleny nebo blízké Tvrzi Bouda, ale také gastronomickým zážitkům. Někteří vyzkoušeli rovněž wellness, nebo se přímo od Kramářovy chaty projeli na horských koloběžkách po lesních cestách do Těchonína, a přes Kašparovu chatu a České Petrovice až k Pastvinské přehradě. Bukovou horu s Fit Resortem a Suchý vrch s Kramářovou chatou propojuje Červenovodské sedlo, kde je infocentrum i zastávka cyklobusů, a je tedy významným výchozím místem řady pěších i cyklovýletů na oba vrcholy. Na vrchol Bukové hory všechny pohodlně vyvezla lanovka z Čenkovic, kde je čekal nejen adrenalinový downhill na kárách, ale také pohodové baby trasy kolem vrcholu se senzačními vyhlídkami a na konec také krásné sjezdy na kolech či lehkých koloběžkách do druhého údolí se zázemím Ski parku Červené Vody, kde si mohli zájemci vyzkoušet discgolf. Rozmanitá síť lesních tras různé náročnosti a lanovky na obou stranách Bukové hory propojují obě údolní a vyhlášená zimní střediska - tradiční Čenkovice a nový Ski park v Červené Vodě.

Sobotní program účastníky zavedl na Podorlicko, do kraje vyhlášených údolních cyklostezek. Všechny zaujalo nové muzeum v České Třebové, s originálními expozicemi věnovanými nejen zdejšímu fenoménu železnice, ale například také „domácímu“ Velorexu, ve kterém se někteří také svezli. Zcela nezapomenutelný gastronomický zážitek ve stylovém prostředí pak připravil nově otevřený Měšťanský pivovar Hylváty v Ústí nad Orlicí, který je dalším přitažlivým cílem na trase vyhlášených cyklostezek, neboť z Ústí nad Orlicí se můžete vydat po cyklostezce podél Třebovky do České Třebové, ale také podél Tiché Orlice proti proudu do Letohradu nebo po proudu do Chocně. Redaktory čekala pohodová projížďka na kolech či na inlinech po jedné z nejatraktivnějších cyklostezek v ČR. Projeli se krásných 17 km malebným údolím Tiché Orlice od aqvaparku v Ústí nad Orlicí až do Chocně, s řadou dalších příjemných zastávek jako byla například Dolečkova hájovna na Luhu s obdobným příběhem lidské statečnosti známého z filmů Oty Pavla, živá voda Klopotského údolí, osada Bezpráví s oblíbenou zastávkou většiny projíždějících cykloturistů - občerstvením U Pildy, bloudění v přírodním Labyrintu Brandýs, nebo návštěva bývalého mlýna s Penzionem Mítkov na okraji Brandýsa n.O., který leží přímo na trase cyklostezky a nabídkou i zázemím je idylkou pro rodiny s dětmi. Ideální kombinací bylo využití služeb ČD Bike, neboť cyklostezka v celé své trase sleduje železniční trať, a zapůjčit či vrátit kolo tak lze pohodlně ve všech výchozích místech této atraktivní cyklostezky. V rámci famtripu byly redaktorům představeny také nové terénní hry pro cykloturistické rodiny, včetně průběhu tras a jejich originálních průvodců, navíc s možností praktického seznámení jedné z her přímo na trase absolvované cyklostezky Za náhrdelníkem Orlické cyklajn královny.

Kompletní turistickou nabídku destinace Orlické hory a Podorlicko naleznete na oficiálním webu www.mojeorlickehory.cz a pro více informací k novým geolokačním hrám navštivte www.kralovstviorlicke.cz.