Přeskočit na obsah

Potštejnské dolky (nikoliv vdolky) od služebné Maryšky

18.06.2015

Pokud prahnete po sladkém, navštivte zámeckou cukrárnu na zámku Potštejn. Cukrářka Evelína připravuje domácí zákusky. Zdejší specialitou jsou potštejnské vdolky, které dříve byly tradičním místním pokrmem vesnického obyvatelstva. Dezert doplní káva z Frolíkovy ruční pražírny kávy. Objednat si ji můžete hned na několik způsobů. Oblíbená je také horká potštejnská medovina či pravá horká čokoláda. 

Potřebujeme: 750g polohrubé mouky, 1 kostka droždí, 2 vejce, 12 lžic rozpuštěného tuku (Hera, sádlo, máslo), ½ l mléka, ¾ lžičky soli

Vypracovat hladké těsto, které dělá bubliny. Nechat vykynout, poté vytvarovat bochánky, které se na plechu nechají opět vykynout. Potřít máslem, posypat mákem a upéct. Mohou se jíst k husté polévce suché nebo upravit jako sváteční se švestkovými povidly nebo s rozpečenými jablky, posypané strouhaným tvarohem a zakysanou smetanou. Nejlepší jsou čerstvé. Jedná se o recept služebné Maryšky, která pekla a vařila dobroty pro služebnictvo.

rop eu
nahoru