Jabkance z Ćeské Třebové

18.06.2015

K raritám historických tradic regionu patří Jabkancová pouť v České Třebové na svátek svaté Kateřiny, která se každý rok koná v druhé polovině listopadu. Svou jedinečností a významem láká návštěvníky z celé naší vlasti i ze zahraničí, neboť na tradiční pouti se pečou, prodávají a po celý den ochutnávají oblíbené „jabkance“, a to již od 7 hodin od rána. Nenechte se však mýlit, hlavní surovinou této regionální speciality nejsou jablka, ale brambory jakožto zdejší „jabka země“. Tento chutný pokrm představují sladké bramborové placky plněné tvarohem a sypané cukrem. Po nočním loupání, vaření a tlučení brambor, správně po staročesku dřevěnou paličkou v neckách, následuje plnění tvarohem a pečení na plátech kamen. „Každoročně se na ně stojí fronty a na stáncích mizí dřív, než je děvčata stihnou donést. Ale o zábavu se vždy postarají naši „jabkancoví umělci“ se svými písničkami a scénkami, takže všichni se dobře baví. Celý program již tradičně uvádí purkmistr s policajtem a začínáme slovy „Máme tady zase zimu a s ní svatou Kateřinu“, s úsměvem dodává hlavní organizátorka akce, paní Eva Motyčková ze Spolku od sv. Kateřiny. Spolek udržuje tuto tradici především díky řadě dobrovolníků a tento rok se tak bude konat další již 55. ročník. Akce probíhá u Chaloupky pod Kostelíčkem, kde spolek působí a kde desítky obětavých kuchařů připravují tuto pochoutku již od nočních hodin. Jabkancová pouť navíc přímo souvisí s církevním svátkem sv. Kateřiny, která je patronem zdejšího Kostelíčka. Kostelíčkem místní nazývají českotřebovskou Rotundu sv. Kateřiny, která je jednou z nejstarších památek a jedinou dochovanou románskou stavbou ve východních Čechách. V rámci pouti je možné s průvodkyní prohlédnout rotundu a zúčastnit se bohoslužby. Přijďte ochutnat a dobře se bavit!

Brambory uvaříme ve slupce, ještě horké oloupeme a osolené roztlučeme dřevěnou palicí v necičkách na těsto. Na málo pomoučeném vále z těsta uděláme placičky, vykrajujeme je sklenicí nebo hrnkem, potřeme náplní ze sladkého tvarohu, přeložíme a spojíme. Pečeme na plátech kamen, lze je upéct na litinové plotýnce sporáku nebo teflonové pánvi bez tuku. Hotové jabkance skládáme do misky, mastíme máslem a sypeme cukrem.