Zvony a zvonky…srdeční záležitost jedné rodiny

11.05.2016

zdroj: DS OHP

Ze starých řemeslných dílen vycházejí už po staletí věci krásné a lidem užitečné.

Bronzové zvonky a zvony pan zvonař Jan Šeda začal odlévat v kovolitecké dílně již od roku 1990. Spolu se synem dnes odlévají bronzové zvonky od malých, vánočních, až po čtyřicetikilové zvony pro malé kostelíky. Ty největší zvony pak montují s hodinovým odbíjením a elektrickým pohonem. Ruční výrobou forem z přírodních písků a samostatným opracováním každého odlitku, až po konečné zdobení a leštění, vznikají originály. Takto vyrobené zvonky se liší povrchem, zdobením a výškou tónu. Podle přání zákazníka je možné zvonky i zvony opatřit nápisem či znakem města, zámku, hradu nebo znakem firemním. Takto zdobené zvonky se stávají unikátním suvenýrem nebo reklamním předmětem. Na přání zákazníka je možno každý zvonek opatřit dřevěným držátkem nebo větší zvony vsadit do zvonic a konzolí. Po dohodě jsou možné i další úpravy, záleží pouze na vašem přání.

DEŠTENSKÁ ZVONKOHRA - zvony pro Deštenskou zvonkohru odlili otec a syn Jan a Jan

Šedovi v letech 2009 – 2011 a poprvé zněla v roce 2012. Zvonkohra je osazena dvanácti zvony v rozsahu jedné oktávy, laděna je v D dur a D moll. Mechaniku a pohon vymyslel a sestrojil pan Luděk Bernard z Rokytnice v Orlických horách. O zastřešení ve tvaru deštníku se postaral místní mistr klempíř Tomáš Válek se svými přáteli. Zvonkohra je tedy výsledkem spolupráce výhradně místních řemeslníků.

Po odbití hodin hraje zvonkohra od 9.00 - 18.00 hodin písničku v každou celou hodinu. V 11,00 a 17,00 hodin uslyší návštěvníci skladby tři.

Až si půjdete poslechnotu, jak zvonkohra na Deštném krásně hraje, tak vstupte do „Ateliéru Zvonaře a Hrnčířky“, před kterým tato zvonkohra stojí. Můžete si s panem Šedou popovídat o krásné tradici - práci zvonařů, a ještě si odnést z workshopů, které v ateliéru nabízejí, vámi ručně vyrobenou krásnou rolničku nebo vlastnoručně vymalovaný hrníček či misku. Jako bonus vás čeká totiž i setkání s „Hrnčířkou“ Barborou Šedovou, která vyrábí tak nádhernou keramiku, že s prázdnou domů určitě neodejdete.

www.zvony.com, www.atelierdestne.cz