Víte, kdo byl český „Le Corbusier“?

07.06.2016

zdroj: Bc. Zdenka Kroulíková, DS OHP

Významný francouzský výtvarný kritik Michel Ragon, který je považován za největšího architekta 20. století, nazval Kamila Roškota "českým Le Corbusierem", a nebyl daleko od pravdy.

Mnozí možná ani netuší, že v našem regionu zanechal svoji stopu významný český architekt Kamil Roškot. Najdeme zde dvě jeho velké stavby - budovu Roškotova divadla v Ústí nad Orlicí a přehradu na Divoké Orlici v Pastvinách, zvanou Pastvinská přehrada.

Kamil Roškot se narodil před 130 lety ve Vlašimi. Jeho vrcholná díla vznikala ve dvacátých a třicátých letech 20. století. Po studiích stavitelství a architektury sbíral zkušenosti na svých studijních cestách po celé Evropě, ale i v Tunisu a Alžírsku. Studoval dějiny umění a kresbu u prof. Maxe Švabinského a architekturu u prof. Jana Kotěry. Na seznamu jeho projektů najdeme například mnoho pražských domů, československý veletržní pavilon v italském Miláně, pavilon města Prahy na výstavě v Brně, československý pavilon na výstavě Století pokroku v americkém Chicagu nebo československý pavilon na světové výstavě v New Yorku. K jeho vrcholným dílům patří realizace projektu královské hrobky v kryptě katedrály sv. Víta na Pražském hradě.

Divadlo v Ústí nad Orlicí bylo postaveno v letech 1935 – 1936 ve funkcionalistickém stylu. Stavba byla umístěna nedaleko centra města.  Architekt pozměnil původní projekt divadla Imperial pro město Teherán (1933) a zmenšil ho tak, aby dobře zapadl do městské zástavby města. Orlickoústecké divadlo je jedním z projektů, který mu zajistil provždy vynikající postavení v historii české architektury. Budova slouží dodnes v původní podobě pro pořádání divadelních představení, kulturních a společenských akcí, promítání filmů včetně 3 D projekce.

Pastvinská přehrada se stavěla v letech 1933 – 1938. V době své výstavby byla největší přečerpávací vodní elektrárnou a první elektrárnou v bývalém Československu, která neměla vrchní stavbu strojovny. Původně pracovala jako přečerpávací vodní elektrárna. Také tato stavba stále slouží svému původnímu účelu. Poslední technické úpravy provedla společnost ČEZ v roce 2006. V letní sezoně lze technickou budovu přehrady navštívit v rámci komentované prohlídky.  Autorka článku Bc. Kroulíková Zdenka

www.ustinadorlici.cz