Rychnovské Hradčany

04.07.2017

Kolowratský zámek v Rychnově nad Kněžnou spolu s průčelím kostela Nejsvětější Trojice je jedním z největších a nejkrásnějších barokních celků v Čechách a tvoří nezaměnitelnou dominantu města, které se říká rychnovské Hradčany.  Autorem této ojedinělé architektonické kompozice je slavný architekt Jan Blažej Santini-Aichel.

Rozlehlost zámeckého areálu, ale také impozantní poloha na návrší nad údolím řeky Kněžné, ty pravé Hradčany skutečně na první pohled připomínají. Průčelí kostela má navíc fasádu jako chrám sv. Mikuláše. Zámek je možné navštívit od května do října. Kromě zámeckých interiérů s dobovým nábytkem, vlámskými gobelíny, benátskými lustry, kolowratskými vějíři a sklem, budete mít možnost spatřit sbírku střelných zbraní z 18. století, včetně jednoho z nejkrásnějších mečů na území ČR, tzv. moravský Excalibur. Jde o jediný dochovaný ceremoniální meč. Kolowratský rod je také majitelem tzv. Klaudyánovy mapy, nejstarší tištěné mapy Čech, která je netradičně orientována k jihu, neboť sloužila jako pomůcka pro poutníky cestující do Říma, a v České republice najdete pouze 3 takovéto originály.

Prohlídková trasa vám nabídne i prohlídku kostela Nejsvětější Trojice, kaple Pražského Jezulátka, Loretánské kaple nebo zámecké zvonice, která nabízí jedno z nejhezčích zákoutí města a především pak ukrývá třetí největší zvon v Čechách. Zvon jménem Kryštof z roku 1604 je stále funkční, váží 7 tisíc kilogramů, jeho zvuk je nezapomenutelný a byl slyšet až na 40 kilometrů daleko. Sílu jeho úderu mohou návštěvníci slyšet při výjimečných příležitostech nebo při letním putování se Zilvarem.  Zámek se ale může pochlubit i nejdelší enfiládou na českých zámcích vůbec. Enfiláda je osový průhled přes dveře sálů a ta rychnovská čítá na 65 metrů! A víte, že zámek s kostelem Nejsvětější Trojice spojuje panská chodba?

V zámecké obrazárně můžete obdivovat i skvosty českého a světového malířství od poloviny 15. století. Najdete tu ale také Orlickou galerii, stálou expozici Muzea a galerie Orlických hor, která naopak představuje české výtvarné umění od přelomu  19. a 20.stol. až do současnosti. Zaměřuje se na díla, která mají místem, námětem nebo osobou autora vztah k regionu Orlických hor a Podorlicka.  Stálá expozice Malíři Orlických hor je trvale rozšířena o výstavu Malíři v Říčkách a zpřístupněna je i část sochařské pozůstalosti Sochařské dílo zasloužilého umělce Karla Hladíka, který tvořil reliéfy i pro Národní divadlo.

Poklidnou atmosféru si můžete vychutnat na druhém nádvoří zámku, kde na vás čeká příjemné posezení v nové zámecké kavárně, a děti rozhodně potěší zvířecí osazenstvo na nádvoří. V průběhu roku je možné využít bohaté zámecké kulturní nabídky od koncertů, jarmarků, nočních prohlídek až po srazy historických vozidel.

Skoro po 80-ti letech se zámek dočká rekonstrukce, při které dojde k obnově fasád na prvním nádvoří, v průčelí zámku i jižní věži, střech a kompletní opravě krovů, zrestaurován bude i cenný historický strop s uměleckou výzdobou a nástěnné malby. Nově by se měla otevřít tzv. sala terrena, zahradní sál charakteristický pro barokní zámecké zahrady, který bude sloužit pro svatební obřady a další akce. Projekt počítá i s úpravou terasy na severozápadní straně zámku a s terénními úpravami. Zásadní rekonstrukce čeká také kostel Nejsvětější Trojice, který se neopravoval od 2. pol. 19. století. Zámecký kostel dostane nejen nový kabátek, ale opraven bude i jeho interiér. Práce by neměly větším rozsahem omezit provoz zámku, ale zámecký kostel bude v době jeho rekonstrukce uzavřen. Již v roce 2020 by měly být všechny tyto práce hotovy a vy se tak můžete těšit na návštěvu nových rychnovských Hradčan.

zdroj: Destinační společnost Orlické hory a Podorlicko

Rychnovské Hradčany Rychnovské Hradčany Rychnovské Hradčany