Přeskočit na obsah

Orlické toulání – příroda, sport a relaxace

31.05.2016

zdroj: DS OHP

Tipy na letní dovolenou, prázdniny či víkend v Orlických horách a Podorlicku 

pěší i cyklistické toulky po hřebenu Orlických hor  ● letní provoz cyklobusů a lanovek ● tajuplná místa - putování za příběhy a léčivou energií rodinná dovolená s rybařením ●

Léto a doba dovolených je před námi, ideální čas naplánovat si regeneraci svých sil. I sebemenší změna prostředí či malé zastavení se je jedním z nejlepších způsobů, jak předejít přetížení, které s sebou dnešní doba bohužel nese. Spěch, stres ze zaměstnání či starosti v rodině se projevují na fyzickém i duševním stavu každého z nás, dospělých i dětí. Příroda je ten nejlepší harmonizující prvek. Vyrazte za relaxací do přírody, načerpejte ztracenou energii nebo stmelte rodinu nějakým společným zážitkem! Pohlazením po duši a skvělým restartem jsou právě Orlické hory a Podorlicko. Přinášíme hned několik tipů. Více inspirace na www.mojeorlickehory.cz.

Orlické hory i jejich podhůří vyzařují klid a pohostí nás příjemnou a pohodovou atmosférou. Mírný profil samotného hřebene je stvořený pro nenáročnou turistiku, pěší i cyklistické toulky. Oblíbená je především Jiráskova hřebenová trasa. Malebné podhůří je zvlněno do mnoha kopečků s hustou sítí cyklotras, příjemných cyklo a inline stezek podél řek, kde si přijdou na své cykloturistické rodiny, nároční i sváteční cyklisté. Jeden z nejlepších terénů pro inline bruslení v Česku objevíme právě kolem řeky Tiché Orlice. Řeky Divoká a Tichá Orlice jsou využívány i vodáky, Pastvinská přehrada nebo Lanškrounské rybníky poté lákají k přírodnímu koupaní či rybolovu. Vodními ráji jsou koupaliště a aquaparky v podhorských městech. Najdeme zde i bohatou historii, fenoménem jsou zámky a hrady na řece Divoké Orlici, symbolicky označované za českou Loiru. Obdivovat budeme i monumentální chrámy, sakrální památky i zajímavá muzea. Národní primát poté nese Muzeum řemesel v Letohradě, největší svého druhu u nás. Vyzkoušet můžeme i léčivou sílu studánek či magickou sílu poutní míst. Česko-polské pohraničí přitahuje navíc i obdivovatele vojenských památek z období 2. světové války. Relaxaci v Orlických horách a Podorlicku tak můžeme kdykoliv změnit na poznávací či aktivní dovolenou. Zpestřením nám po celé léto bude pestrá paleta kulturních akcí a gastronomických zážitků.

Pohodová Jiráskova hřebenovka pro všechny

Je hlavní dálkovou trasou po hřebenu Orlických hor a skutečně královským zážitkem, neboť spojuje ty nejkrásnější partie a atraktivity. Vede po červené turistické značce a z větší části po zpevněné cestě bez velkých převýšení. Absolvovat ji tak lze i s nejmenšími dětmi v sedačce či vozíku. Občerstvit i odpočinout si můžeme na některé z horských chat či bufetů přímo na trase, nebo sestoupit do podhůří (Deštné v Orl.h., Rokytnice v Orl.h., Orlické Záhoří aj.). Ideálními výchozími místy je Olešnice v Orlických horách (Horská bouda Čihalka nebo Penzion Hartman) nebo sedla Šerlich, Mezivrší, Panské pole, dále po trase pak Červenovodské sedlo (České Petrovice, Kramářova chata na Suchém vrchu). Díky zázemí je možné podniknout i vícedenní cyklovýlet či pěší trek z chaty na chatu. Provázet nás budou krásné výhledy do Polska i do Čech. Za dobré viditelnosti spatříme Praděd i Sněžku, třeba z rozhledny na Anenském nebo Suchém vrchu. Trasa nás zavede na nejvyšší vrchol Orlických hor Velkou Deštnou (1 115 m n.m.), k tajemné Kunštátské kapli nebo na Zemskou bránu, do průlomového údolí Divoké Orlice, které je v letních parnech obzvláště příjemným osvěžením. Vodním sportům se pak můžeme oddávat dále po toku řeky na Pastvinské přehradě. Cesta J. A. Jiráska nás přes horské oblasti doprovodí až na Podorlicko (přes Mariánskou horu s poutním místem a rozhlednou Mariánka u Lanškrouna, Třebovské stěny až na Kozlovský kopec s rozhlednou a chatou Maxe Švabinského u České Třebové).

Po trase hřebenovky budou našimi tichými společníky mnohé řopíky, sruby, ale také masivní železobetonové objekty a tvrze pohraničního opevnění z 2. světové války, se kterými nás seznámí i tematické naučné stezky (NS Po lehkém opevnění Orlických hor u Olešnice v Orl.h. nebo NS Opevnění Rokytnicka). V pásmu od Olešnice až po Králíky byl totiž vybudován jeden z nejdokonalejších pevnostních systémů v Evropě. Jednou z nejvýznamnějších vojenských památek přímo na hlavní hřebenové trase je pevnost Hanička, která patří ke stavebně nejzachovalejším objektům pohraničního opevnění u nás. Najdeme zde rozsáhlé muzeum. Unikátní postavení má i z pohledu novodobé historie, neboť jako jediná sloužila rovněž jako tajné pracoviště rozvědky v rámci akce zvané Objekt Kahan. V oblasti Suchého vrchu pak určitě nevynechejme tvrz Boudu. Letos oba objekty slaví 80 let od zahájení výstavby.

Využijte cyklobusy, lanovky i elektrokola

Z měst v podhůří nás na hřeben vyvezou cyklobusy, které zahájily provoz koncem května a po destinaci budou dopravovat turisty a cyklisty o víkendech a svátcích až do konce září. Aktuální informace o svém spoji a jeho polohu zjistíme nově na http://tabule.oredo.cz zadáním čísla linky autobusu (čísla vlaku) nebo na telefonu 491 580 333 (denně 8-19h, ve všední dny 6-21h). Další novinkou jsou QR kódy nalepené na autobusových zastávkách, po jejichž načtení se nám zobrazí aktuální odjezdy z dané zastávky i případné zpoždění. Do Deštného v Orl.h. (sedlo Šerlich) jezdí rovněž přímá linka z Hradce Králové, Pardubic či Jaroměře. Cyklobusy zajíždí i do sousedního Polska (Kudowa Zdrój, Zieleniec).

Celoročně jezdí po regionu také RadioBUS Turista, minibus s cyklopřívěsem, který je v provozu denně na objednávku (bezplatná linka 800 10 15 20). Není vázán žádným jízdním řádem a trasu si tak můžeme přizpůsobit zcela dle vlastních potřeb či výkonu našich malých ratolestí. Je ideálním řešením, pokud start a cíl cesty neleží v jednom místě, ať již se jedná o ubytovací zařízení či parkování vlastního automobilu. Získáme tak více prostoru pro celodenní pobyt v přírodě a z kolektivu není vyčleněn ani řidič, který si pak v případě vlastní dopravy musí odepřít možnost společného poznávání horských hospůdek. Nově je oficiálním nástupním místem radiobusu také SKI Centrum Říčky.

TiP: Na pevnost Haničku s RadioBUSEM službu ocení nejen handicapovaní, ale také senioři či rodiny s dětmi.

Dalším letním tipem pro turisty jsou jízdy historickými vlaky, které vyjedou každou prázdninovou sobotu z České Třebové. Přes Ústí n.O., Letohrad a Lichkov se dostaneme až do Červeného potoka či zpět (parní lokomotiva 464.008 nebo motorový vůz ř.850).

Víkendový provoz lanovek již zahájily areály v Říčkách a Deštném. FIT RESORT Buková hora rozjede lanovky o prázdninách. Lanovka v Říčkách nás vyveze na vrch Zakletý, který je přímo na trase hlavní hřebenovky a je tak ideálním nástupním místem pro pěší i cyklisty. Cena jízdného lanovek je 60 – 100 Kč za dospělého, 40 – 60 Kč za dítě (do 5 let zdarma), skupinové slevy, kola, kočárky či odrážedla zdarma. Všechny hlavní horské areály nabízí půjčovny vybavení, adrenalinové i rekreační aktivity. Využít můžeme například rodinný sjezd na speciálně upravených horských koloběžkách nebo adrenalinovou jízdu po sjezdovce na terénních tříkolkách. V Říčkách i Deštném je lanový park, na Bukové hoře si vyzkoušíme třeba disc golf. Dovolené na kole se vzdát nemusíme, i když nám síly nestačí. Horská elektrokola nám zapůjčí třeba v Deštném, Jablonném n.O. nebo v Pastvinách (ATC Šlechtův palouk).

 

***  BOX  ***   LETNÍ PROVOZ LANOVEK

  • SKI centrum Říčky a Skicentrum Deštné:  červen, září – So, Ne, červenec-srpen denně, 9-17h, půlhodinové intervaly, z Říček výjezd na Zakletý vrch, z Deštného poté na Studený vrch (na červené turistické trase – Luisino údolí, Velkou Deštnou aj.)
  • Fit Resort Buková hora (lanová dráha Červená Voda i Čenkovice): červenec-srpen, So-Ne 9-17h, půlhodinové intervaly, výjezd na Bukovou horu (na zelené turistické trase – směrem na Červenovodské sedlo, Hvězdu aj.)
  • TiP: Zahrajte si footgolf! Novinka letošního léta a další zpestření pro návštěvníky Alfa resortu v Deštném v Orlických horách. Hotelový komplex s panoramatickým bazénem na okraji hlavního turistického centra Orlických hor nabízí i ubytování v horských apartmánových chatách, idylka nejen pro rodiny s dětmi.

Máte doma rybáře? Volte Pastvinskou přehradu nebo Lanškrounské rybníky.

Vyrazit na rodinnou dovolenou s rybářem, aby se bavila celá rodina, může být někdy velký problém. Chceme-li zavítat do hor, jasnou volbou je horská přehrada Pastviny, která je zároveň ideálním výchozím místem jak pro hřebenové túry, tak pro pěší i cyklistické výlety v podhůří. Lokalita je zároveň oblíbeným rekreačním místem s příjemnými plážemi, kvalitním zázemím a nabídkou celé řady vodních sportů – šlapadla, lodičky či stále oblíbenější elektrolodě (ATC Šlechtův palouk). Děti potěší rovněž jízda vláčkem Pastviňáčkem kolem přehrady (od restaurace U Mostu, cena výletu 60 Kč). Hostovské povolenky jsou k prodeji v obci a hned u hráze najdeme i prodejnu rybářských potřeb.

Další nejen pro rybáře atraktivní lokalitou jsou Lanškrounské rybníky na Podorlicku, nejrozsáhlejší rybníkářská oblast v destinaci Orlických hor a Podorlicka. Kaskáda celkem sedmi rybníků, které jsou chráněné jako přírodní park, navazuje přímo na městskou zástavbu. Do centra města je to pouze 1,5 km, velmi dobře dostupné jsou další městské služby i nabídka řady kulturních akcí. Lanškrounské rybníky jsou významnou rekreační zónou s kvalitním zázemím a je idylkou pro strávení letní dovolené pro celou rodinu. Dlouhý rybník s přírodním koupáním nabízí vodní sporty – lodičky, šlapadla, ale také jachting. Rybařit můžeme na Krátkém nebo Slunečném rybníku. Hostovské povolenky stojí 300 Kč/den nebo 700 Kč/týden. Kolem rybníků vede naučná stezka a běžecké okruhy s jogínskými zastávkami, které jsou nenáročným terénem vhodné i pro úplné začátečníky. Vyzkoušet si zde můžeme i tzv. Cooperův test fyzické zdatnosti. Dřevěné chodníčky umožnují procházet přímo mezi rákosinami. Na jednom místě tak najdeme aktivní relaxaci v přírodě i tichá místa k rybaření či pozorování ptactva z některé z pozorovatelen. Rybníky jsou totiž chráněnou ptačí oblastí. Ukrývají ale také novou vyhlídkovou věž Hlásku, která otevře krásný pohled na jižní část Orlických hor. Stačí vystoupat na vrch Kypuši, úzký hřbet oddělující rybníky.

Na vlastnoručně vyloveném pstroužkovi z horského potoka si pochutnáme rovněž ve Sportareálu v Českých Petrovicích, který nabízí kromě ubytování a stylové restaurace také celou řadu adrenalinových aktivit. Mezi nejoblíbenější patří horské káry, letní tubing, jízda na kladce nebo vodní narážedla.

Lanškroun i Pastviny jsou zastávkou cyklobusů do Orlických hor, které nás dopraví nejen na hřeben, ale i do dalších měst se zajímavou nabídkou v podhůří.

TiP: Kulturní léto na farní zahradě, Lanškroun – červenec až srpen, cyklus pátečních letních večerů pro milovníky hudby a dobré zábavy, na farním zahradě u Restaurace U Pastýře, známé z pořadů lanškrounského faráře Zbygniewa Czendlika Uchem jehly, který je i hlavním organizátorem letního kulturního seriálu.

Objevte tajuplná místa – putování za příběhy i léčivou energií

V celé naší zemi je mnoho míst a starodávných staveb, které na nás dýchnou tajuplnou až magickou atmosférou a osloví nás silou a duchem místa „genius loci“. 

Jedním z nich je poutní místo Neratov s chrámem Nanebevzetí Panny Marie. Krásný kout „na konci světa“, s pohnutou historií českopolského pohraničí, ale zároveň i živou současností, která se snaží do zapomenutého kraje přivést i zapomenuté lidi… Kdysi sem na pouť směřovaly kroky až 4 tisíc věřících ročně. Prameni, vyvěrajícímu u kostela a milostné sošce Panny Marie je přisuzována zázračná moc, kostel je energetickým místem a duchovním centrem kraje. Dva silné pozitivní energetické body se nacházejí právě uvnitř kostela. Snad právě proto se i přes nepřízeň osudu zachoval až do dnešních dnů. Zajímavostí je i jeho netradiční severo-jižní orientace, která umožňuje dopad slunečních paprsků na Boží hod vánoční v pravé poledne přímo na svatostánek. K monumentálnímu chrámu s prosklenou střechou a půdorysem kříže se váže i zajímavý příběh, spojený se stavebním mistrem C. A. Reinou, který stavěl i nedaleký kostel na Vrchní Orlici. V obci najdeme poštovnu i obchod s rukodělnými výrobky místních chráněných dílen. Vrcholem kulturních akcí jsou poté srpnové Neratovské poutní slavnosti s duchovním, hudebním i kulturním programem.

Dalším jedinečným místem naplněným pozitivní energií je poutní místo Homol a kostel Sedmibolestné Panny Marie. Uchvacuje především svojí polohou, nádherně zasazené do přírody, která byla pečlivě zvolena v průsečíku kříže, jehož vrcholy tvoří města Rychnov n.Kn., Choceň, Kostelec n.O. a Ústí n.O. Netypické otočení průčelí kostela k severu vytváří dominantu celého okolí a přináší překrásný výhled do okolí. Unikátní je především svými schody do nebe - kamenným schodištěm z doby pozdního baroka, které v Evropě najdeme pouze v Itálii a právě zde. Počet schodů a odpočívadel není náhodný a odpovídá počtu Otčenášů a Zdrávasů velkého růžence, přímo stvořený pro mariánskou modlitbu. Tajuplnou atmosféru s pocity uvolnění, oddanosti, klidu a ticha místo získává především v podvečerních hodinách. Pobyt zde dodává řadě lidí vnitřní energii a sílu.

Další pozoruhodná místa s léčivou energií objevíme po celé destinaci. Nedaleko Dobrušky je to poutní místo Studánka, Dřízna u Přepych nebo mariánská Rokole u Bohdašína s lesní křížovou cestou, kde na XII. zastavení můžeme vnímat velmi silně zemskou energii. Pobuďte zde chvíli v tichu... Řadu dalších míst najdeme i na jižním Podorlicku. Jedním z nich je i poutní místo v Klopotech u Tiché Orlice mezi Ústí n.O. a Brandýsem nebo léčivý pramen s kaplí Panny Marie Pomocné Na Horách v České Třebové aj. Na těchto místech se doporučuje nejen meditovat a vnímat ono genius loci (duch místa), ale především nechat pramenitou vodu, aby nám pomohla s uzdravením a nalezením vnitřní síly. Na mnohá tajuplná a zapomenutá místa, často se silným energetickým nábojem nás zavedou místní pověsti a příběhy. Nechte si je vyprávět…

TiP: Další inspiraci s tipy na výlety, zajímavé zážitky a turistické atraktivity přináší Turistické noviny Orlických hor a Podorlicka, které vycházejí dvakrát ročně vždy před hlavní sezónou. Aktuální letní vydání se nese právě v duchu příběhů, které zvou návštěvníky na více i méně známá místa v destinaci. K dostání jsou zdarma v síti informačních center destinace a u vybraných poskytovatelů služeb.

* Kompletní informace z destinace Orlických hor a Podorlicka najdete na turistickém portále www.mojeorlickehory.cz.

* Vnitřní krása jde ruku v ruce s naší vnitřní harmonií. Inspiraci, jak tomu pomoci v lůnu přírody Orlických hor a Podorlicka, hledejte na webovém portálu www.krasnadikyhoram.cz.

 

***  BOX ***   Zajímavé tipy

  • zájemci o sjíždění řeky Tiché, Divoké či spojené Orlice: využijte Vodáckého průvodce po řece Orlici, ke stažení je na webových stránkách www.mojeorlickehory.cz, průvodce si lze stáhnout i do svého smartphone
  • cykloturistické rodiny: spojte zábavu, s poznáním a pohybem, a absolvujte některou z terénních her GEOFUNu, které vás zábavnou formou provedou po těch nejzajímavějších místech destinace, průvodcem vám bude například princezna Kačenka, hrabě František Kinský, Pepek Zilvar z chudobince nebo Orlická cyklajn královna, geolokační hry využívají mobilní aplikace, ke které je potřeba chytrý telefon, více na www.kralovstviorlicke.cz
  • snadný výběr hlavních turistických atraktivit z destinace i sousedního Polska přímo v mapě: mapa.mojeorlickehory.cz pro jednodušší plánování výletů, vybírejte z doporučené nabídky turistických cílů a služeb v blízkosti místa, kde se právě nacházíte
  • turistické a cykloturistické mapy do mobilu zdarma: nově ke stažení na www.hkregion.cz za celý Královéhradecký kraj


Více informací:   Destinační společnost Orlické hory a Podorlicko: Panská 1492, Rychnov nad Kněžnou, www.dsohp.cz, Mgr. Eva Vaníčková, ředitelka destinační společnosti, tel. 774 125 014, vanickova@dsohp.cz, Michaela Janková,  tel. 725 921 969, info@dsohp.cz

Fotografie na vyžádání nebo ke stažení ZDE:

http://www.dsohp.cz/fotogalerie/gallery/121    - fotobanka pro novináře, ilustrativní fotografie k tiskové zprávě

 

Tipy kam za kulturou a zážitky – nenechte si ujít!

Červenec

* 26. 6. – 7.7. Poláčkovo léto, Rychnov nad Kněžnou – divadelní festival

* 4.-7.7. Divadelní Potštejn – letní divadelní festival pro děti i dospělé na hradě Potštejn

* 9.7. - Řemeslnická sobota, Muzeum řemesel Letohrad – tradiční den řemesel v areálu největšího muzea u nás

* 9. – 10.7. – Víkend středověkých technologií, archeoskanzen Villa Nova Uhřínov – řemeslný festival v archeologickém muzeu v přírodě, středověká vesnice, ukázky starých řemesel a způsobu života

* 16.7. – Karel IV. na Potštejně – kulturní program na hradě Potštejn k výročí 700 let narození Karla IV.

* 16.- 17.7. Zvonečkový jarmark, Deštné v Orl.h. – jarmark v Ateliéru zvonaře a hrnčířky na Staré cestě

* 22. – 23.7. – Orlická brána, Žamberk – kulturní festival pro celou rodinu plný hudby, divadla a filmu u Tyršovy rozhledny

* 22. – 24.7. Anenská pouť, Rokytnice v Orl.h. – tradiční staročeská pouť, jarmark, skotské horalské hry, poutní mše, v rámci akce mimořádně zpřístupněn Rokytnický zámek

Srpen

* 5. -7.8. – Tavení skla dřevem, Deštné v Orl.h. – ukázka tradičního řemesla, prodejní výstava

* 12. – 15.8. – Neratovské poutní slavnosti – vyvrcholení roku s bohatým kulturním, duchovním a charitativním programem, řemeslný jarmark, koncerty, běh naděje aj.

* 13.8. – Kunštátský drvoštěp, Orlické Záhoří – mezinárodní dřevařská soutěž, doprovodný program

* 13. – 14.8. – Víkend středověkých technologií – řemeslný festival v archeologickém muzeu v přírodě, středověká vesnice, ukázky starých řemesel a způsobu života

* 19. – 20.8. – Ejhle, loutka! Žamberk  - divadelně-hudební festival

* 27.8. – Hradozámecká noc na zámku Potštejn – speciální hrané prohlídky k výročí 700 let narození Karla IV.

Září

* 3.9. – Kačenčino loučení s létem, Deštné v Orl.h. – tradiční předání vlády nad Orlickými horami, pohádkový les pro děti

* 9. – 10.9. – Lanškrounská kopa a městské slavnosti – pěší a cykloturistická akce, bohatý kulturní program pro celou

* 17.9. – Food festival, Nový Zámek Kostelec nad Orlicí – velký piknik s dobrým jídlem a pitím nejen od regionálních producentů v zeleni zámeckého parku

 

Pro další tipy na akce navštivte: http://www.mojeorlickehory.cz/kalendar-akci/

rop eu
nahoru