Tavení skla dřevem Deštné v Orlických horách 2016

08.08.2016

zdroj: DS OHP

Jako každoročně se první víkend v srpnu konala akce „Tavení skla dřevem“ nebo také jak se říká „Svátky skla“. Od pátku 5. 8. 2016 až do neděle 7. 8. 2016 se v zahradě Muzea zimních sportů, turistiky a řemesel v Deštném v Orlických horách konal jubilejní již 25. ročník.  Bez této tradiční a oblíbené akce, jejíž součástí je tavení skla dřevem si už léto v Deštném nikdo nedokáže představit. Každoročně si tyto „Svátky skla“ nenechá ujít spoustu návštěvníků a letošní ročník navšítivilo celkem 2875 lidí.  Akci připravila Obec Deštné v Orlických horách s Muzeem zimních sportů, turistiky a řemesel, spolu s novoborskými skláři a taviči ve spolupráci s místními nadšenci, kteří tradici sklářství udržují. Návštěvníci mohli vidět technologii zpracování skla v peci sv. Máří Magdaleny, ve které se topí dřevem, a tento postup již nikde jinde není k vidění. Historie sklářství v Orlických horách je dlouhá, muzeum má doklady o tamním sklářství již z doby pohusitské. Hlavně v šestnáctém století byl rozvoj sklářství velmi dynamický. Poslední pec v Orlických horách sice vyhasla již v roce 1910, ale do té doby fungovalo několik desítek skláren současně.

Nad pecí v Deštném, ve které huťaři tavili sklo dřevem, se třepotala vlajka se zvláštním symbolem ležaté osmičky spojené s křížem. Stejný znak měli na tričku či krku nejen huťmistr, ale i ostatní účastníci této tradiční akce. Oslovili jsme pana Dragouna, ředitele Muzea zimních sportů, turistiky a řemesel a on nám osvětlil, co tento symbol znamená … pan Dragoun říká: "Je to alchymistický znak pro sklo. Nekonečno a kříž. Interpretujeme to jako nekonečné trápení se sklem. Ale krásné trápení.“.

V rámci těchto Svátků skla se každoročně také prezentují i řemesla spojená se sklem - broušení skla, malování skla, leptání, rytí, drátování, skleněné korálky, vinutí perel, podmalba na skle, výroba skleněných figurek a ozdob či tiffany výrobky i skleněné vitráže. Nechyběli ani rukodělné dílničky či regionální producenti se svými vyhlášenými produkty. Návštěvníci si mohli vyzkoušet i foukání do píšťaly a odnést si vlastnoručně vyfouknutou kouličku, nebo si mohli zakoupit krásné výrobky ze skla ať už v podobě džbánků, skleniček, pohárků nebo krásné šperky. Nejeden návštěvník si odvezl nějaký regionální produkt, stejně tak jako my, a jistě si doma pochutnal na deštenském chlebu z Reznerova pekařství, nebo Bylinném sirupu z Orlických hor pana Gerži či produktu Rodinné farmy Sokolí hnízdo Rampuše. K této akci neodmyslitelně patří také doprovodný program, který byl více než bohatý a zajímavý, ať už v podání vystoupení mužeretů ARTROZA, v módní přehlídce šperků či koncertů v areálu muzea a v kostele sv. Máří Magdaleny. Akci jako každoročně ukončila dražba výrobků sklářů a tombola.

Destinační společnost Orlické hory a Podorlicko se prezentovala na této akci v rámci prezentačního stánku s turistickou nabídkou celé destinace. Stánek navštívili jak turisté či rezidenti, kteří tuto akci navštěvují pravidelně, tak ale i turisté, kteří tuto akci navštívili „jen náhodou“ v rámci svého víkendového pobytu či dovolené, a jak zaznělo z jejich úst „vůbec netušili, jaká krásná akce se tu koná a že se rádi přijedou podívat i příští rok a doporučí ji i svým blízkým a přátelům“. Zájem turistů byl převážně o turistické mapy – cyklo, pěší trasy, doporučené kratší trasy pro rodiny s dětmi, ale i zimní mapy s vyznačenými běžeckými trasami, o nabídku kam s dětmi a další turistické cíle. Stánek navštívili všechny věkové kategorie turistů, ale převážně turisté 50+ a rodiny s dětmi.