Přeskočit na obsah

Cihelna Králíky 2016

22.08.2016

zdroj: DS OHP

Zhruba 25.000 lidí dorazilo na letošní 19. ročník vojensko-historické akce Cihelna, která se konala ve dnech 19.-20.srpna v Králíkách. Akce je vždy velkou podívanou s koncentrací historické i moderní vojenské techniky, zbraní, uniforem, výstroje a veřejnosti přístupných pevnostních objektů z let 1935-1938. Program je určený všem příznivcům vojenské historie a zájemcům o tématiku obrany státu. Každoročně představuje Den sil podpory armády a vrchol oslav konce 2. světové války v ČR. „Lidé mohli tentokrát shlédnout ukázky přibližující mobilizaci v roce 1938 a poté osvobození Československa Rudou armádou. K vidění byla například replika německého tanku Tiger či dvojici obrněných automobilů Rudé armády BA-64 a lehký tank LT38. Do bitevních ukázek se zapojilo na 250 milovníků historie. Příští 20. ročník akce Cihelna bude zaměřený na rok 1945 a konec druhé světové války" dodává Marek Bartoš, ředitel Vojenského muzea Králíky.

První den víkendové akce začíná tradičně již v pátek, a to spanilou jízdou historické vojenské techniky obcemi a městy kolem Králíků, pokračuje odpolední veřejnou generálkou nácviku hlavního programu a večerním kulturním programem na náměstí v Králíkách. Hlavní program probíhá v sobotu na předváděcí ploše u Vojenského muzea Králíky a pěchotního srubu K - S 14 "U Cihelny". Bojové ukázky doplňují stacionární ukázky historické a současné vojenské techniky z expozic muzeí a sbírek soukromých sběratelů, nechybí dynamické ukázky historické vojenské techniky a jednotek s prezentací klubů vojenské historie. Součástí programu byly také ukázky Integrovaného záchranného systému ČR, Vězeňské služby, Policie ČR a Celní správy. Se svou technikou se představila rovněž Armáda ČR, která prezentovala např. kontejnerový tábor pro zahraniční mise, výzbroj naší armády aj. V prostoru akce jsou vždy zřízeny ukázkové dobové tábory – německý a český s historickou vojenskou technikou, vč. ukázek historického vojenského polního ležení a jeho zajištění. aj. Neděle patřila tradičně dni pevnostních muzeí na Králicku.

V rámci akce svou turistickou nabídku prezentovala také Destinační společnost Orlické hory a Podorlicko (OHP). Na stánku návštěvníci získávali tipy na výlety, víkend či dovolenou v tomto regionu, včetně celé řady podkladů, propagačních materiálů a map. K prodeji byl také nově vydaný Průvodce Orlických hor a Podorlicka. Nechyběl dětský koutek s omalovánkami hlavních patronů Orlických hor – s princeznou Kačenkou a pánem hor Rampušákem, kteří zvali k návštěvě i ty nejmenší návštěvníky. Největší zájem byl tradičně o mapové podklady destinace, cykloturistiku a vojenské památky, ale také o tipy na zážitkové výlety s dětmi, doporučené ubytovaní či kam za kulturou (nové expozice apod.). Velmi zaujala nabídka filmové turistiky. Návštěvníci byli z různých regionů ČR, velká část z východních Čech, ale také z Moravy, Ostravy, Českomoravské vrchoviny či Karlových Varů. Někteří z nich byli na akci poprvé. Zájem byl především o turistické tipy v blízkém okolí ve vztahu k místu konání akce a prodlouženému víkendu (zaujalo např. Lanškrounsko, Českotřebovsko, Letohrad/Žamberk a okolí, Pastvinská přehrada aj.). Návštěvníci sbírali rovněž inspiraci na dovolenou. Získali jsme také řadu pozitivních ohlasů. Děkujeme všem za přízeň a přejeme krásné chvíle strávené v destinaci. Management Destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko

rop eu
nahoru