Vydejte se i vy na Českou Loiru!

30.05.2018

Tento francouzský fenomén na české řece najdete na východě Čech na Divoké Orlici, která je právem nazývána jako řeka hradů, zámků a příběhů. Čeká vás tu totiž obdivuhodná rozmanitost co do historických památek tak zážitků, ale zaujme vás i členitost a malebnost krajiny Podorlicka. Toto nebývalé bohatství, které kraj pod Orlickými horami dosud ukrýval, ocenily i na úrovni Evropy. Zámky na Orlici se totiž od loňského roku mohou pochlubit titulem Evropské excelentní destinace! Kvalitu produktu si přijeli ověřit i zástupci Agentury Czechtourism, která připravuje nový koncept propagace regionů České republiky a Zámky na Orlici zařadila do sítě hlavních nadregionálních produktů. Nadšení odtud odjížděli i zástupci českých a slovenských médií, kteří oblast navštívili poslední víkend v květnu.

Na České Loiře se projdete historií od středověku, přes renesanci, baroko až po empír, ale především vás tu čekají příběhy, které vás chytnou u srdce! Při návštěvě kteréhokoliv ze zdejších zámků hned pocítíte, že jsou místy, kde se žije, ale zrovna tak tu ucítíte energii, kterou do obnovy rodových sídel jejich majitelé dali a stále dávají. Majetek dostali zpět či koupili v zubožených podmínkách. V Častolovicích sloužil zámek jako internát, v Potštejně jako středisko ROH, v Kostelci byl výzkumný ústav chovu prasat a zrovna tak si prožil své období temna i zámek Doudleby, kterému hrozil dokonce zánik!

Putování po Zámcích na Orlici lze uchopit jako 1-denní výlet za vybranými zážitky, ale pestrá nabídka a rozmanité doprovodné služby v okolí doslova vybízí k několikadennímu pobytu. Nezapomeňte se tak zastavit například v Muzeu krajky ve Vamberku a shlédnout nově pojatou expozici této 400 let staré řemeslné tradice nebo vystoupejte „do nebe“ po svatých schodech na poutní místo Homol. Nechte se také zlákat výhledy na Orlické hory z rozhledny Vrbice u Doudleb a posezením v sousedním Penzionu Pod rozhlednou, třeba při některé z letních grilovaček. Dopřát si tu můžete i relaxaci s masážemi nebo saunový ráj. V kraji Podorlicka se projedete také po krásných cyklo a inline stezkách kolem Tiché a Divoké Orlice. Sami se přesvědčíte, proč se síti zdejších cyklostezek říká Orlické cyklo a inline království! Jedna z cyklotras vás zavede až do Hostince U Hubálků v Kostelecké Lhotě, na vyhlášené pokrmy a regionální kuchyni od šéfkuchaře Pavla Hubálka. Vypravit se sem ale můžete i na vodu, a na lodi si sjet Orlici, třeba jen z Kostelce do Týniště, anebo rovnou do Hradce Králové, kde se již Orlice vlévá do Labe.

Návštěvu České Loiry si můžete navíc od letošního roku zpestřit i novou turistickou hrou s putováním po hradech a zámcích údolím Divoké Orlice. Ta je spojena se stále oblíbeným sbíráním razítek, a to rozmanitých erbů. Zda-li pak víte, co znamená v erbu korunka s devíti hroty? Takový erb najdete hned u tří z navštívených panských sídel! Hrací karty s mapkou putování získáte za symbolickou cenu na všech šesti historických památkách a razítka tu obdržíte po zakoupení vstupenky na prohlídku. Budete-li úspěšní a navštívíte všechna místa České Loiry, čeká na vás navíc roztomilý a originální dárek jako milá vzpomínka na vaše putování po zdejších Zámcích na Orlici.

Turistická oblast, kterou spojuje hřeben Orlických hor, je pro mnohé stále neobjeveným rájem jak pro milovníky přírody, zimních sportů či cykloturistiky, tak historických památek a kulturních zážitků, a to nejen vydáte-li se za krásami zdejší České Loiry!

Více na www.mojeorlickehory.cz/zamky-na-orlici/

Press trip „Zámky na Orlici-Česká Loira“ , který představil významný nadregionální produkt České republiky v oblasti kulturního turismu a zároveň Excelentní evropskou destinaci roku 2017, se konal v termínu 25.-27.5.2018 za finanční podpory Ministerstva pro místní rozvoj a Agentury CzechTourism.

zdroj: Destinační společnost Orlické hory a Podorlicko

Vydejte se i vy na Českou Loiru! Vydejte se i vy na Českou Loiru! Vydejte se i vy na Českou Loiru! Vydejte se i vy na Českou Loiru! Vydejte se i vy na Českou Loiru! Vydejte se i vy na Českou Loiru! Vydejte se i vy na Českou Loiru! Vydejte se i vy na Českou Loiru! Vydejte se i vy na Českou Loiru! Vydejte se i vy na Českou Loiru! Vydejte se i vy na Českou Loiru!