Lanškrounská kopa 2016

12.09.2016

zdroj: DS OHP

Dálkový pochod Lanškrounská kopa se koná vždy druhou sobotu v měsíci září. Letos turisté a cyklisté do okolí Lanškrouna vyrazili 10. září. Kopou město začíná žít už den předtím, a to v pátek, kdy na trasu vyrazili „stovkaři“ a v prostoru před radnicí se registrovali další pěší turisté, cyklisté a běžečtí turisté. Letošní ročník neobsahoval in-line trasy.

Jedná se o největší sportovní, kulturní a společenskou akci v Lanškrouně. Pochodu se v posledních letech za příznivého počasí účastnilo více jak 5 tisíc lidí. Kopu doprovází také řada kulturních a společenských akcí. Tu hlavní – Městské slavnosti připravuje Kulturní centrum Lanškroun. Na náměstí J. M. Marků vystoupili velké i malé hvězdy. O pátečním dopoledni a odpoledni zaplnili pódium postavené před budovou radnice děti ze základních a mateřských škol Lanškrounska. Ty pak vystřídali Minus 123 minut, Anna K., Čankišou, Low Riders (Španělsko), Ghost of You, Pendl, Cocotte minute a Big band Lanškroun. I letos jste mohli vidět floristickou show. V sobotu po návratu z výšlapu se návštěvníci města mohli těšit na výstavu automobilů – veteránů, přehlídku skautských dovedností a soutěže pro děti připravované DDM Damián. Nechyběl ani tradiční ohňostroj.

Oficiální statistika pořadatelů uvádí, že 48. ročník Lanškrounské kopy měl 5838 účastníků (s průměrným věkem 27,2 let). Na cyklotrasy se vydalo 1523 lidí (průměrný věk 32,9 let), pěšky jich šlo 4179 (průměrný věk 24,9 let jistě snížilo množství malých dětí). Nejvyšší věkový průměr měl Kopa kros (15 km) - 46 běžců (průměr 40,9 let). O všechny účastníky se staralo celkem 90 pořadatelů.
Nejstarší účastník pan František Bartoň (83 let) jel trasu 45 km na kole!!! Dalším 8 účastníkům bylo 80 - 82 let a šli pěšky trasy 5 - 10 km, pouze paní Květa Švarcová šla patnáctku.
Nejmladšími účastnicemi byli dvě měsíční slečny - Valentýnka a Charlotte. Vezly se v kočárku na trase 5 km. Ve věku do 2 měsíců bylo celkem 9 účastníků letošní Kopy.

V rámci této akce svou turistickou nabídku prezentovala také Destinační společnost Orlické hory a Podorlicko. Na stánku účastníci Lanškrounské kopy získávali tipy na zážitkové výlety s dětmi, největší zájem byl tradičně o mapové podklady destinace, cykloturistiku, zámky na řece Orlici, muzea, běžkařské trasy, ale také o novinky v destinaci. K prodeji byl také nově vydaný Průvodce Orlických hor a Podorlicka. Většina účastníků byla z Lanškrouna a okolí. Mezi účastníky byli významně zastoupeni turisté z různých míst naší destinace, kteří přijeli cíleně na tuto akci. Děkujeme všem za přízeň a přejeme krásné chvíle strávené v destinaci. Management Destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko