Neratov mění svou tvář

12.10.2018

Vize pana faráře Mons. Josefa Suchára se stává skutečností a Neratov opět mění svou tvář. A to tvář téměř „nejviditelnější“ po skleněné střeše kostela Nanebevzetí Panny Marie.

Díky projektu Čtyři věže a vysokému nasazení realizačních týmů dochází k postupné obnově průčelí barokního kostela v Neratově. Průčelí má být po rekonstrukci navráceno do původního stavu, tedy do doby před rokem 1945, než kostel vyhořel a byl zničen také poslední zvon. Tvář bude také navrácena oběma věžím kostela – budou osazeny novými barokními báněmi. Věže kostela budou zpřístupněny veřejnosti. Jednou věží vystoupáte nahoru a primárně bude sloužit jako vyhlídkové místo. Do druhé věže se navrátí zvony, a i zde vznikne vyhlídka. Z této věže by měly vést schod dolů, k sestupu.

Po dlouhé době se vrátí do nových bání kostela také dva zvony – Archanděl Michael a Gabriel. Ty vznikly ve zvonařské dílně Tomášková – Dytrychová z Borku u Přerova. Momentálně jsou tyto zvony vystaveny v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Můžete je tak spatřit a prohlédnout si z blízka, a to dřív než budou umístěny do nových bání kostela.

Foto: David Havlíček

www.neratov.cz

zdroj: Destinační společnost Orlické hory a Podorlicko

Neratov mění svou tvář Neratov mění svou tvář