Velikonoce v Deštném tentokrát i s jarní cyklojízdou!

03.04.2017

zdroj: DS OHP

Tradičně bohatý velikonoční program rozesetý po celém Deštném, s řadou workshopů zejména pro děti, obohatí letos mimořádně také osobnost Josefa Zimovčáka s jeho jízdou na vysokém kole. Ke společné jarní vyjížďce krajinou Orlických hor se můžete přidat po oba dva dny velikonočního víkendu i vy, a spojit tak kulturní zážitek se sportovním výkonem.

Víkendová cyklojízda Josefa Zimovčáka nemá start a cíl v Deštném náhodou. Je spojena s výrobou posledního z celkem 13 symbolických zvonů, které jsou další podporou projektu J. Zimovčáka Na kole dětem. Zvony vznikaly postupně přímo před očima veřejnosti v dílně místního zvonaře Jana Šedy, v útulných prostorách Ateliéru zvonaře a hrnčířky. Zvony z Deštného jsou zároveň symbolem letošního již 8. ročníku veřejné cyklotour Na kole dětem, která napříč celou Českou republikou zavítá i do regionu Orlických hor a Podorlicka. Jarní jízda je tak rovněž pozvánkou do jejího zapojení! Poslední ze zvonů bude zvonem putovním a odlit bude právě o velikonočním víkendu, kdy bude vystaveno i 12 již odlitých zvonů. Třináctý zvon letošní cyklotour nejen zahájí a ukončí, ale lidem do srdcí bude zvonit i po trase v řadě obcí a měst po celé republice. Charitativní a zároveň sportovní projekt se snaží upozornit na problematiku onkologicky nemocných dětí a především pak dětem a jejich rodinám finančně pomoci.

Společnou projížďku s Josefem Zimovčákem lze pojmout jako rodinný cyklovýlet, ale rovněž může být výzvou k prvnímu jarnímu tréninku. Pro sobotní cyklojízdu bude ráno vypraven speciální cyklobus, který z Deštného přiblíží zájemce na sedlo Šerlich a odlehčí tak profil celodenní trasy. Sobotní trasa čítá na 60 km a je vedena přes unikátní kostel v Neratově a Orlické Záhoří. Při nedělní projížďce se projedete necelých 30 km přes Vrchmezí, Sedloňov a Prázovu boudu.

Cyklojízda a odlévání putovního zvonu je dalším zpestřením tradičních velikonočních workshopů, které se odehrávají v turisticky atraktivních místech této horské obce od čtvrtka až do neděle 13. – 16. dubna.  V Ateliéru zvonaře a hrnčířky na Staré cestě nahlédnete pod ruce panu mistru zvonařovi, vyzkoušíte si malování velikonočních keramických ozdob, pletení pomlázek či výuku velikonočních koled, v Muzeu zimních sportů, řemesel a turistiky si vyrobíte píšťalku nebo ptačí budku, u Kozího Chlívku je poté připraveno barvení vajíček, zdobení perníčků, velikonoční omalovánky nebo soutěž o nejhezčí koledu a zdejší restaurace nabídne i velikonoční menu včetně domácích dezertů. V sobotu odpoledne u ateliéru na Staré cestě budete moci spatřit Josefa Zimovčáka na jeho kostitřasu a rovněž s ním i pohovořit. Více na www.mojeorlickehory.cz nebo www.nakoledetem.cz.

Společná jarní vyjížďka Na kole dětem s Josefem Zimovčákem a odlévání putovního zvonu

15. a 16. 4. 2017 (so, ne)

start a cíl cyklojízd:             Deštné – parkoviště pod sjezdovkou skicentra (rovněž stanoviště cyklobusu)

Sobota:

9.30 – 16.00 hod.              Cyklojízda-trasa 60 km (v případě využití cyklobusu 55 km)

Na sedlo Šerlich cyklobus firmy Audis Bus (jízdné+kolo), odjezdy cyklobusů v 9.00 a 9.30h

Deštné (parkoviště pod sjezdovkou) - Šerlich (možnost využít cyklobus) – Neratov (možnost oběda, prohlídka kostela) – Deštné (hřebenovou trasou přes Pěticestí nebo přes Orlické Záhoří dle aktuálních podmínek na hřebenu)

16.00 – 17.00 hod.            Jízdy Josefa Zimovčáka obcí po Staré cestě na vysokém kole - intro k 8. ročníku akce Na kole dětem, která letos zamíří do regionu Orlických hor a Podorlicka

19.00                                    Odlévání putovního zvonu Na kole dětem, Ateliér zvonaře a hrnčířky

Na odlévání a povídání o zvonech doporučujeme rezervaci na tel. 603 204 111, neboť kapacita ateliéru je omezená. www.atelierdestne.cz

Neděle:

10.00                                    Otevírání formy putovního zvonu Na kole dětem

11.00 – 15.00 hod.            Cyklojízda - trasa do 30 km

Deštné (parkoviště pod sjezdovkou) – Vrchmezí – Sedloňov (oběd) – Prázova bouda – Jedlová -Deštné

ZMĚNY TRASY JSOU VYHRAZENY – DLE AKTUÁLNÍCH PODMÍNEK NA HŘEBENU!

SOBOTA 15.4.   https://mapy.cz/s/1vHm7

NEDĚLE 16.4.    https://mapy.cz/s/1vb0B

Podrobný přehled velikonočních workshopů v Deštném najdete v přiloženém plakátu.

Další informace poskytne:

Mgr. Eva Vaníčková - ředitelka Destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko, 774 125 014, vanickova@dsohp.cz

Bc. Martina Střížová - koordinátorka projektu Na kole dětem, tel. 773 750 499, strizova@nakoledetem.cz

Jan Šeda - zvonař, Ateliér zvonaře a hrnčířky v Deštném v Orl.h., 603 204 111 zvonydestne@seznam.cz