Přeskočit na obsah

Králická pevnostní oblast jako neopakovatelný fenomén

12.12.2018

Králická pevnostní oblast je neopakovatelným fenoménem Pardubického kraje. Část zdejšího unikátního souboru zpřístupněného prvorepublikového pohraničního opevnění lze navštívit i v zimním období…

Jde o dělostřeleckou tvrz Hůrka. Kde ji najdete? Vstupní areál tohoto významného turistického cíle leží u silnice z Králík směrem na Červený Potok, Dolní Moravu a Hanušovice. Hůrka představovala v plánech československých opevňovacích odborníků jeden z pilířů obranné linie, budované v letech 1935 až 1938.

Víte, že ji tvoří pět mohutných bojových objektů v nejvyšší odolnosti a podzemní systém chodeb a sálů v délce 1,75 kilometrů? A to vše pěkně hluboko ve skalním masivu. Hůrka v současnosti reprezentuje největší objekt československého opevnění přístupný veřejnosti. Hlavním exponátem je sama tvrz – významná vojensko-historická, stavební a technická památka.

Unikátní jsou některé exponáty a pozůstatky zkoušek zbraní z doby okupace. Jaké? Například posuvná pancéřová vrata ve vjezdu do tvrze, šikmý výtah, funkční úzkorozchodná pevnostní železnice, ale i stopy zkoušek vyvíjených tajných zbraní určených pro Wehrmacht a podobně.

Za pozornost stojí i Vojenské muzeum Králíky. Proč? Je ústředním objektem Králické pevnostní oblasti. Rovněž to je otevřeno celoročně. Co najdete v expoziční hale s plochou 2400 metru čtverečních? Představuje historii československé a české armády, její spojence a nepřátele v roce 1938, samotné opevnění, ale také třeba druhou světovou válku, dějiny odboje a okupace nebo vojenské osobnosti. Rovněž venkovní přístřešek ukrývá skutečné poklady. Nachází se tu těžká bojová a vojenská technika, munice či prostředky ochrany proti bojovým otravným látkám a zbraním hromadného ničení.

Dělostřelecká tvrz Bouda je pak nejzachovalejším objektem svého druhu v České republice. Kde tato unikátní kulturní památka leží? V lesním masivu na horském hřebeni sestupujícím od Suchého vrchu směrem na Těchonín a Mladkov. Ale pozor! Podzemní systém, kterým tu musíte projít, se vyznačuje extrémně nízkými teplotami. Proto jsou prohlídky organizované v zimě spíše výjimečné. Můžete si ovšem dohodnout individuální „VIP“ návštěvu tvrze…

zdroj: Destinační společnost Východní Čechy

Objekty

Králická pevnostní oblast jako neopakovatelný fenomén, zdroj: Destinační společnost Východní Čechy

rop eu
nahoru