Regionem Orlických hor a Podorlicka projede cyklotour na pomoc dětem – přidejte se také!

12.04.2017

zdroj: DS OHP

Veřejná cyklotour NA KOLE DĚTEM napříč celou Českou republikou, v čele pelotonu s Josefem Zimovčákem na jeho vysokém kole, zamíří letos i do destinace Orlických hor a Podorlicka. Právě zde se odehrají celkem tři z deseti etap této charitativní tour na pomoc onkologicky nemocným dětem, která proběhne již osmým rokem. Cyklisty z celé republiky společně s řadou dalších známých osobností přivítá v termínu od 3. - 6. června 2017 hned několik zdejších obcí a měst, od Deštného v Orlických horách přes Rychnov nad Kněžnou až po Českou Třebovou a Lanškroun. Do společné cyklojízdy se můžete zapojit také, na část trasy, jednu etapu či si projet celý region, anebo peloton přivítat v některém z míst jeho zastávek či dojezdů!

Každoroční cyklojízda je jedinečnou akcí, které se účastní lidé z celé České republiky, do akce se zapojují také školy, děti a mládež. Cyklisté během jízdy navštíví různé kraje České republiky, zastaví se v partnerských obcích a městech a osobním příkladem předají odkaz široké veřejnosti s výzvou pomoci těm, kteří ji potřebují. Letošní cyklotour vyrazí ze severu Čech a své 1 205 km dlouhé putování zakončí na jižní Moravě. „Trasa regionem čítá přes 200 km a byla navržena tak, abychom představili rozmanitost zdejší krajiny a dopřáli všem alespoň malou ochutnávku naší pestré turistické nabídky. Po trase účastníci zavítají jak na hřeben Orlických hor, nasají atmosféru česko-polského pohraničí, tak poznají krásy a malebnost Podorlicka, zastaví se na hrázi Pastvinské přehrady, zavítají na jeden ze zámků na Orlici nebo se projedou po našich krásných cyklostezkách“ zve k zapojení do cyklotour Eva Vaníčková, ředitelka Destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko.

V místě zastávek čeká účastníky přivítání zástupci obcí a měst, doprovodný program i mnohá překvapení. V Deštném nebo na Novém zámku v Kostelci můžete akci propojit s Dětskými dny, v Týništi s výstavou starých velocipedů a prohlídkou Vodárenské věže, v Ústí n.O. příjezd pelotonu naopak zahájí akci Město v pohybu a další. Orlické hory v tomto ročníku navíc vyniknou nejen nejvýše položeným místem letošní cyklotour, kterým bude sedlo na Šerlichu, ale také symbolickými zvony z dílny pana mistra zvonaře z Deštného v Orlických horách, které jsou další podporou tohoto projektu. Jeden z vyrobených zvonů bude zároveň zvonem putovním, cyklotour zahájí i ukončí se závěrečným vydražením na pomoc dětem, ale zvonit bude lidem do srdcí v řadě obcí a měst celé republiky, ve všech místech zastávek a dojezdů po trase tour.

V regionu budou pro tuto akci vypraveny speciální cyklobusy. První z nich dopraví zájemce na start 4. etapy cyklotour do Deštného v Orlických horách (cyklobus vypraven z Kostelce n.O. se zastávkami ve Vamberku, Rychnově n.Kn. a Kvasinách s příjezdem v 8.00 hod. do Deštného – viz jízdní řád níže). Druhý z cyklobusů stáhne naopak účastníky 5. etapy z cílového místa v České Třebové zpět po trase tour do Rychnova n.Kn. (s odjezdem v 17.30 hod. z České Třebové přes Ústí nad Orlicí, Letohrad, Žamberk, Klášterec n.O. a Rokytnici do Rychnova). Cyklobus bude zapojen rovněž v rámci 3. etapy pro návrat účastníků z Deštného zpět do Vrchlabí (po trase etapy tour přes Českou Skalici, Dvůr Králové a Hostinné).

Josefa Zimovčáka znají cyklisté po celém světě především díky jeho vytrvalým jízdám na vysokém kole. Několikanásobný mistr světa i ČR absolvoval na vysokém kole například závody Giro d´Italia, Vuelta a España, ale také celou trasu Tour de France ve stejných dávkách jako profesionální závodníci. A právě on stojí za charitativní a zároveň sportovní akcí, která se snaží podpořit onkologicky nemocné děti, pomoci jejich rodinám, upozornit na tuto problematiku, ale také šířit radost z pohybu a ze života!

Podpořte projekt i Vy, třeba svou účastí v pelotonu či v místech jeho dojezdů, návštěvou přednášky Josefa Zimovčáka, které probíhají v řadě obcí a měst, nebo jeho finanční podporou do veřejné sbírky na č.ú. 107 – 484410267/0100. NA KOLE DĚTEM je projekt pro lidi, o lidech a s lidmi. Přidejte se k nám!

Více informací na www.nakoledetem.cz nebo na www.mojeorlickehory.cz.

Etapy cyklotour NA KOLE DĚTEM v Orlických horách a Podorlicku

3. ETAPA: sobota 3. června 2017 - příjezd do Deštného v Orlických horách (ze směru Vrchlabí)

Ze směru od Vrchlabí … - Nové Město nad Metují (13.00h Husovo náměstí) – Šerlich – Deštné v Orlických horách (17.00h parkoviště u Penzionu Kozí Chlívek)

Cyklobus (KAD Vrchlabí): Deštné v Orl.h. (odjezd cca 17.30) – po trase etapy tour zpět do Vrchlabí

4. ETAPA: neděle 4. června 2017 – Deštné v Orl.h. – Rychnov n.Kn. (109 km)

Deštné v Orl.h. (8.30h Obecní  úřad) – Dobruška (9.15h Náměstí F.L.Věka) – Opočno – Týniště n.O. (11.15h u Vodárenské věže) – Veliny (12.30h Obecní úřad) – Choceň (14.00h Tyršovo náměstí) – Nový zámek Kostelec n. O. (15.30h prostranství u zámku) – Rychnov nad Kněžnou (16.45h Staré náměstí)

Cyklobus (AUDIS BUS Rychnov n.Kn.): Kostelec n.O. (6.35h, nám.) – Vamberk (6.50h, nám.)- Rychnov n.Kn.(7.15h, aut.nádr.) – Kvasiny (7.30h, konzum) – Deštné v Orl.h. (8.00h, Národní dům)

Kostelec n.Orl.,nám.

Vamberk,nám

Rychnov n.Kn.,aut.nádr.

Kvasiny,konzum

˅

Deštné v Orl.h.,národní dům

5. ETAPA: pondělí 5. června 2017 – Rychnov n.Kn. – Česká Třebová (109 km)

Rychnov n.Kn. (8.00h Letovisko Studánka) – Rokytnice v Orl.h. (9.15h ZŠ Školní ulice) – Bartošovice v Orl.h. - Klášterec nad Orlicí (11.15h fotbalové hřiště u ZŠ Masarykova) – Pastviny (hráz) – Žamberk (12.30 Masarykovo náměstí) – Lukavice – Letohrad (13.00h Václavské náměstí) – cyklostezka údolím Tiché Orlice – Ústí n.O. (14.15h Mírové náměstí) – Litomyšl (15.45h Smetanovo náměstí) – Česká Třebová (17.00h Staré náměstí)

Cyklobus (AUDIS BUS Rychnov n.Kn.): Česká Třebová (odjezd 17.30h autobus.terminál) – po trase etapy zpět do Rychnova n.Kn.

6. ETAPA: úterý 6. června 2017 – Česká Třebová – Lanškroun (15 km), příp. dále na Bruntál (117 km)

Česká Třebová (8.00h Staré náměstí) – Lanškroun (9.15h Náměstí J.M.Marků) - … a dále na Štíty, Šumperk, Rýmařov a Bruntál

Více informací o akci a trase cyklotour na www.nakoledetem.cz nebo na www.mojeorlickehory.cz.

Další informace poskytne:

Mgr. Eva Vaníčková - ředitelka Destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko, 774 125 014, vanickova@dsohp.cz

Bc. Martina Střížová - koordinátorka projektu Na kole dětem, tel. 773 750 499, strizova@nakoledetem.cz