Schovejte se u nás před deštěm i sluníčkem!

22.05.2019

Zastavte se v muzeích s nesmazatelnými stopami tradic, historie a řemesel. Obdivovat tu můžete nespočet zajímavých expozic s unikátními sbírkami, které vás vrátí v čase.  Muzea a řemeslné dílny, ale i skanzeny pod širým nebem jsou místa, která vám nabídnou útočiště před deštěm i sluníčkem!

Nesmazatelné stopy místních sklářů a vyhlášeného skla, které nás proslavilo i ve světě, najdete v muzeu v Deštném, Lanškrouně, na Tvrzi Orlici v Letohradě, ale i v muzeu Sýpka v Rokytnici, kde si můžete v dílničkách vyzkoušet malování na sklo. České loutkářství bylo v roce 2016 zapsáno na seznam UNESCO.

V Podorlicku zanechalo také své stopy. Na zámku Kvasiny můžete obdivovat historii loutkářské tvorby rodiny Havlíkovi a vnučky pan Havlíka řezbářky Jarmily Haldové. Loutky mají nádherné do široka rozesmáté oči, které připomínají vděčné oči dětí. Děti si zamilují Muzeum hraček v Rychnově n. Kn., kde mohou spatřit hračky, se kterými si hráli jejich prarodiče i rodiče.

V Letohradě se děti zamilují hned dvakrát a to do expozic řemesel a živností v Muzeu řemesel, anebo v Městském muzeu v expozici sirkařství v Kyšperku, kde se sirky vyráběly dříve než v jihočeské Sušici. Speciálně  pro mužské polovičky tu máme hned několik tipů. Unikátní systém předválečného opevnění s Tvrzí Haničkou a nově rekonstruovanou pancéřovou střílnou, kde se zaručeně v horkých letních dnech ochladíte. V unikátní expozici s vojenskou geografií v Dobrušce se můžete ukrýt před deštěm.

Spojení železniční, automobilové, letecké i lodní dopravy uvidíte v muzeum v České Třebové. Před horkem a žárem slunečních paprsků se ukryjete v přírodním bludišti – labyrintu v Brandýse nad Orlicí, všechny své smysly budete moci probudit ve smyslovém parku na Žampachu. Chládek a pohled do života našich předků vám zaručí návštěva muzea v přírodě Villa Nova Uhřínov, anebo si domluvte řemeslné workshopy v Chráněných dílnách Kopeček nebo v Ateliéru zvonaře a hrnčířky. Jak jste sami zjistili, region nabízí opravdu zajímavé expozice a více pohledů do historie, které jinde nenajdete!

zdroj: Destinační společnost Orlické hory a Podorlicko

Schovejte se u nás před deštěm i sluníčkem! Schovejte se u nás před deštěm i sluníčkem!