Obce a města v Orlických horách a Podorlicku spojily síly

12.06.2017

Celkem 3 z 10-ti etap veřejné cyklotour napříč celou Českou republikou, v jejímž čele jste mohli vidět Josefa Zimovčáka na jeho vysokém kole, projela městy a obcemi v Orlických horách a Podorlicku. Projekt NA KOLE DĚTEM na pomoc onkologicky nemocných dětí a jejich rodin podpořily obce částkou minimálně 150 tis. Kč a cyklisté zde našlapali celkem 256 km. Peloton aktivních cyklistů s řadou známých osobností, ke kterému se dle svých sil připojovala široká veřejnost, zastavil celkem ve 14 obcích a městech tohoto malebného regionu.

Obce a města přijaly cyklisty s jejich posláním pomoci a šíření radosti z pohybu s nadšením a pohostinností. Projekt podpořily nejen finančně, ale také organizačně díky poskytnutému zázemí a součinnosti městské policie. Aktivní i pasivní účastníky akce navíc čekal v místech zastávek a dojezdů pelotonu nabitý program a mnohdy až dojemná překvapení. „Každé město mělo vlastní originální program a všude jsme se cítili skvěle. Při plánování jednotlivých tras jsme si dali za cíl projet v podstatě všechna města destinace a představit zajímavá místa našeho kraje jako je například poutní místo na Homoli, Zemská brána a jiné“ říká Milan Cedidla, hlavní logistik trasy regionem a zároveň člen Správní rady Destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko, která ve spolupráci s partnerskými obcemi, městy i podnikateli toto smysluplné putování napříč celou destinací zorganizovala. Zapojila se jak velká města, tak i malé obce, které dokázaly přivítat peloton se stejnou grácií. „Jednou z takovýchto zastávek byla i malá obec Přepychy, která se do projektu připojila na poslední chvíli, a přesto stihla zatraktivnit zastávku cyklistů výstavou historických kol a veteránů a účastníky tour dojala velkorysým příspěvkem do pokladničky. V Klášterci nad Orlicí se k pelotonu přidalo více než 60 dětí, kteří společně s ostatními dojely až na hráz Pastvinské přehrady. V Deštném, kde peloton vítal Rampušák s Kačenkou, zase děti pro své nemocné kamarády namalovaly obrázky, které pak předaly osobně Josefu Zimovčákovi“ vyzdvihuje aspoň některé momenty ze zastávek v obcích Eva Vaníčková, ředitelka destinační společnosti.

Cyklisté ve svižném tempu projeli křížem krážem celou turistickou oblast Orlických hor a Podorlicka, od Deštného přes Dobrušku, Přepychy, Týniště n.O., Choceň, Kostelec n.O., Rychnov n.Kn., Rokytnici v Orl.h., Klášterec n.O., Žamberk, Letohrad až do Ústí n.O. a České Třebové. S destinací se účastníci tour rozloučili včerejším dnem v poslední zastávce, která byla v Lanškrouně. „Bylo úžasné od účastníků slyšet, jak je náš region oslovil, malebnou a rozmanitou krajinou, službami i atmosférou. Mnozí opouštěli destinaci s tím, že se sem chtějí vrátit a již ví, kam vyrazí na dovolenou… Být součástí pelotonu, který pomáhá, je nádherný zážitek a pevně věřím, že tato smysluplná cyklotour v budoucnu opět do našeho regionu zavítá“, sděluje své dojmy z proběhlé akce Eva Vaníčková, která akci podpořila i účastí v pelotonu. K registrovaným účastníkům z řad aktivních cyklistů a známých osobností se průběžně, třeba jen na část trasy, přidávala široká veřejnost. „Celá akce byla supr, když budu příští rok fit, tak několik etap zase pojedu“ takto hodnotí akci Josef Wenke, sedmdesátiletý stále aktivní cykloturista z Rychnova nad Kněžnou, který se akce účastnil letos poprvé. Pro účastníky akce byly cíleně vypraveny i speciální cyklobusy, které finančně podpořil Královéhradecký kraj. Cyklotour putuje do dalších regionů České republiky s cílovým dojezdem v jihomoravských Rouchovanech, kde proběhne také vítězná dražba putovního zvonu z dílny zvonaře Jana Šedy v Deštném. Vyvolávací cena cca 3 kg bronzového zvonu s konzolí znázorňující vysoké kolo každým dnem roste a aktuálně je na 12 388 Kč. Aukce bude ukončena 10. června v 17.30hod. a výtěžek z dražby bude poukázán opět na konto nadačního fondu. Více o dražbě i průběhu letošního 8.ročníku cyklotour včetně fotodokumentace na www.nakoledetem.cz.

Destinační společnost Orlické hory a Podorlicko je zájmové sdružení právnických osob, jehož cílem je podpora cestovního ruchu a propagace tohoto malebného koutu Čech. Tvoří jej obce, města a podnikatelé, kteří se cítí být patrioty a mají zájem finančně i mentálně podporovat rozvoj cestovního ruchu tohoto regionu. Více informací o činnosti sdružení na profesním webu www.dsohp.cz, o turistické nabídce na turistickém portále www.mojeorlickehory.cz.

Cyklobusy pro akci Na kole dětem v rámci 3. – 5.etapy cyklotour finančně podpořil Královéhradecký kraj.