Přeskočit na obsah

Vydejte se do přírody a připomeňte si její chutě

04.09.2019

Vezměte své děti či vnoučata, vydejte se do přírody a ochutnejte dary lesa. Smyslové vnímání přírody, hraje velice důležitou roli při vytváření a posilování k jejímu vztahu. Určitě si všichni z vás vzpomenou na dobu, kdy chodili do lesa se svými babičkami či maminkami na borůvky, maliny, ostružiny a pak z nich byla výborná šťáva nebo marmeláda. Dědečkové a tatínkové nás zase brávali sebou na houby, ze kterých se dělala smaženice nebo se sušily na zimu do polévek a omáček. Byl to ten nejkrásnější čas, na který všichni rádi vzpomínáme. Vezměte své děti a připomeňte si chutě přírody s námi!

Borůvky - zdravé modré kuličky

Jsou opravdovou pochoutkou mezi drobnými bobulovinami. Lesní borůvky mají rádi vlhké lesy a mýtiny, žijí totiž v symbióze s lesními stromy. Borůvky jsou tradičně oblíbeným "lesním ovocem" sbíraným celými rodinami. Pochoutkou jsou čerstvé borůvky s cukrem nebo se šlehačkou nebo konzervované v džemech a kompotech. Nikdo z nás jistě nepohrdne voňavým borůvkovým koláčem nebo kynutými knedlíky. Patří však i mezi léčivé rostliny. Plody obsahují třísloviny, antioxidanty, bioflavonoidy, karotenoidy, provitamín A, resveratrol, vitamín C, vitamíny skupiny B, ovocné cukry, malé množství tuků, mikro- a makroprvky (hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek, chrom). Zlepšují noční vidění, ostrost zraku, imunitu, léčí šeroslepost, užívají se při zánětech dutiny ústní a hrtanu, pomáhají při střevních onemocněních, prodlužují život a chrání před stařeckou demencí. Vedle plodů se sbírá i jejich list, který se suší ve stínu nebo na slunci, teplota nesmí překročit 40°C. Při sušení musíme zachovat původní barvu listů. Listy obsahují glukokininy (myrtilin), a proto se nálev z nich používá při slabé cukrovce. V listech jsou obsaženy ve významném množství třísloviny, takže se hodí na přípravu čaje užívaného vnitřně při průjmových onemocněních, žaludečních obtížích, ale (na rozdíl od plodů) i při zánětech močových cest (jako močopudný a protizánětlivý prostředek). Listy v nálevu slouží jako prostředek ke snižování hladiny cukru v krvi. Zevně působí odvar z borůvkového listí při kožních onemocněních, například i při lupénce.

Houbaření – vášeň a český národní sport

Houbaření je český národní sport číslo jedna a patří k českému národu stejně neodmyslitelně jako vynikající pivo nebo fenomén chataření a chalupaření. Sedm z deseti Čechů jde alespoň jednou za rok na houby. Česká Republika je Mekkou houbařů a v houbaření jí patří nezpochybnitelné světové prvenství! Jsme štastni, když rostou houby a v kuchyni při zpracování hub jsme mistři. Sbírání hub je naše vášeň. Do lesa s košíkem lidé můžete vyrazit od jarních měsíců až do příchodu zimy. Zkrátka po celý rok mají houbaři co sbírat. Aby houby rostly, musí mít k tomu optimální podmínky. Standardně jim prospívá vysoká relativní vlhkost vzduchu, vhodná teplota a dostatek vláhy. Ne vždy to počasí dovolí, aby houby měly takové prostředí. Některý měsíc je proto příliš sucho nebo chladno, a tudíž se v tomto období houbám nedaří. Naopak v jiném roce téhož měsíce je deštivo a teplo, což se projevuje na růstu některých druhů hub. Běžně se stává, že mnohé houby začnou růst, až k tomu mají příhodnější podmínky. V takovém případě na ně houbaři narazí třeba až na podzim. Z praxe je vypozorováno, že houby rostou nejrychlejším tempem, jestliže denní a noční teploty neoscilují. Ptáte-li se na to, kdy je příhodné jít na houby? Tak tehdy kdy jsou proto optimální podmínky. Nejčastěji, když se teploty pohybují kolem 25 °C a jsou doprovázeny dešťovými srážkami. V tomto případě by měl člověk vyrazit na houby po vydatných deštích až tak za 14 dnů. Jestliže bylo delší dobu sucho, tak houby začnou rašit z půdy o několik týdnů později. Proto byste měli vyčkat na správný okamžik, a domů se pak vrátíte s košíkem plným hub!

Ostružiny – zázrak na klouby i rakovinu

Kromě hub teď v Orlických horách najdete další lesní pochoutku, která vás nejen zasytí, ale prospěje i vašemu zdraví. Jsou to ostružiny. Je to velký zázrak na klouby, krásu, ale i rakovinu. První polovina léta patří třešním, druhá sladkým ostružinám. Je tedy třeba tento dar přírody využít. Na váš organismus bude mít velmi blahodárné účinky. Obsahují totiž 70 až 80 % vody, vysoké množství vitaminů, minerálů, draslíku, hořčíku, železa a kyseliny listové. Ostružiny působí také jako antioxidant. A to není všechno! Ostružiny působí protizánětlivě a některé studie uvádějí, že jsou výborné jako prevence proti rakovině. Odborníci je ale doporučují také k tomu, aby člověk předešel artróze. Toto lesní ovoce totiž účinně chrání chrupavky a vazy. Ostružiny ale mají i další pozitivní účinky - zpomalují stárnutí, chrání kůži před účinky slunečního záření a podporují regenerační procesy. Ostružiny sbíráme podle zralosti, nejčastěji v srpnu a září. Ideální je co nejrychlejší konzumace nebo zpracování. Déle než 3 dny bychom čerstvé ostružiny skladovat neměli. Konzumovat je můžeme buď syrové, nebo tepelným zpracování z nich uvařit sirupy, džemy a zavářet do kompotů. Také jsou výborné usušené, ze kterých si pak následně uvaříme výborný čaj. Orlického hory jich nyní plné, potkáte je na každém kroku, tak neváhejte!

Ovocné limonády a zákusky z darů lesa

Na spoustě míst hor i podhůří můžete v restauracích a kavárnách ochutnat limonády, které jsou vyrobeny z kvalitních přírodních sirupů bez chemie, barviv a umělých přísad.      Jednou z nich je v Opočně Ateliér Renata. Najdete tu krásné prostředí, ochutnáte výborné Pavlínčiny zákusky a vychlazenou ovocnou limonádu. Její základ tvoří Bylinný sirup z Orlických hor, které vyrábí paní Kateřina Geržová s certifikátem Orlické hory – originální produkt® v několika bylinných variacích. Hodí se jako netradiční tečka do míchaných alkoholických i nealkoholických drinků a neváhejte si je přilít i jako sladidlo do čaje, kaší, anebo jogurtů. V zimě se stanou příjemnou alternativou k teplým nápojům. Jsou vyrobeno s láskou, poctivostí a ohleduplností k přírodě. www.atelier-renata.cz, FB: @bylinneproduktyzorlickychhor

Až budete v Lanškrouně obdivovat krásnou přírodu Lanškrounských rybníků, zastavte se v bylinkové kavárně Bilerbin. Kromě bylinkové kavárny tu vyrábějí sirupy a džemy, které můžete ochutnat. Připravují z nich také limonády, horké nápoje nebo ledové tříště. Každý den pečou domácí moučníky, vyrábí bylinkové zmrzliny a míchají bylinky na čajové směsi. Sirupy i džemy si tu můžete zakoupit, zároveň je dodávají do restaurací, kaváren, penzionů a zdravých výživ. Nabízí také zajímavé přednášky. www.bilerbin.cz

PŘIJĎTE SI ZAMLSAT – na spoustě míst ochutnáte domácí zákusky, lahodné limonády, dobrou kávu, výborné denní menu a odjedete od nás s dokonalou sladkou tečkou svého putování po Orlických horách a Podorlicku.

  • Zámecká kavárna s  restaurací  – Zámek Častolovice
  • Zámecká cukrárna – Zámek Potštejn
  • Toniova kavárna a restaurace – Nový zámek Kostelec n.O.
  • Zámecká kavárna – Zámek Doudleby nad Orlicí
  • Kavárna Měšťanského pivovaru Hylváty  – Ústí n.O.
  • Cukrárna v Brandýse nad Orlicí – Choceň

POZVÁNKA PRO GURMÁNY  - přijměte pozvánku alespoň na pár míst, kde poznáte, že Orlické hory a Podorlicko i výborně chutnají! Tam, kde pro vás kuchařské týmy připravují kvalitní pokrmy ze sezónních regionálních surovin od místních farmářů.

  • Kulinářské týdny na Panoramě v Rychnově nad Kněžnou - mezinárodní kuchyně, páteční grilování masa, čerstvých ryb, raut s grilovanými pokrmy
  • Tvrz Orlice v Letohradě - ovocné pokrmy z české zahrádky, víkendové grilování na terase, posezení na hradbách
  • Kozí chlívek v Deštném v Orlických horách - staročeská kuchyně, venkovní zahrádka
  • Kramářova chata na Suchém vrchu - gurmánské menu, steakové dny, zvěřina
  • Hotel Studánka na okraji Rychnova n.Kn. - sezónní menu, venkovní posezení
  • Penzion Pod Rozhlednou Vrbice - prázdninové grilované speciality, venkovní zahrádka
  • Hostinec U Hubálků Kostelecká Lhota - sezónní menu, venkovní zahrádka
  • Měšťanský pivovar Hylváty - grilování, steaky, posezení na pivovarském dvoře
  • Hotel Havel v Rychnově nad Kněžnou - chřestové a dýňové speciality, venkovní posezení
  • Grilovaní pstruzi v Českých Petrovicích - aneb ulov si a sněz pravého petrovického pstruha
  • Restaurace Sokolí hnízdo na Rampuši - česká domácí kuchyně s  možností zakoupení výrobků přímo od farmáře
  • Restaurace Sedloňovský dvůr v Sedloňově – steaky na lávovém kameni a pravěká kuchyně 

POZVÁNKA NA PIVO – vaření piva má u nás dlouhou historii a tradici, zveme vás na malou pivní ochutnávku alespoň za některými z nich.

  • Staročeský pivovárek v Dobrušce - 12% Rampušák v  nefiltrované i  filtrované podobě, 13% polotmavý Muderlant, 15% světlý speciál F.L.Věk nebo další speciální piva
  • Řemeslný pivovar Clock v Potštejně - piva ze série No Idols 15° American IPA, Hektor 10°, Maid 12°, pšeničné Goldie 11°,svrchně kvašená Clock 12° a Twist 14°- nabídka piv se mění každý den
  • Rychnovský pivovar - světlý 10% Zilvar, polotmavý 11% Kaštan, klasický světlý ležák 12% Kněžna nebo staročeské černé pivo 14% Kvardián
  • Pivovar v Neratově – Prorok 10 světlý nefiltrovaný výčepní, Prorok 12 světlý ležák nefiltrovaný, Neon nízkoalkoholický míchaný nápoj na bázi piva

zdroj: Destinační společnost Orlické hory a Podorlicko

Objekty

Připomeň si chutě přírody Vydejte se do přírody a připomeňte si její chutě Vydejte se do přírody a připomeňte si její chutě Vydejte se do přírody a připomeňte si její chutě

rop eu
nahoru