Jesličky neodmyslitelně patří k adventu a vánočnímu času

18.12.2019

A kde je můžete obdivovat v Orlických horách a Podorlicku? Pojďte se s námi zastavit na několika místech a prožijte úžasnou atmosféru blížících se Vánoc a adventního času. Krásné malované papírové betlémy najdete v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí. Ty orlickoústecké se vyznačují velkým množstvím figur, budov a nejrůznějších scén.

Kde uvidíte třetí největší mechanický betlém v republice? No přece v Kulturním centru v České Třebové. Jde o jedinečný Unzeitigův betlém s 81 pohyblivými a 208 statickými figurkami. Dřevěný, 6 metrů dlouhý Utzův mechanický betlém mají v Olešnici v Orlických horách. Nechte se okouzlit tímto 80 let starým skvostem.

Různé druhy betlémů z celých Orlických hor spatříte v Rychnově nad Kněžnou. Tato tradiční výstava více než šesti desítek betlémů je pestrým přehledem oblastní betlémářské produkce a perfektně se vyjímá v prostorách zámku rodu Kolowratů. Další zajímavé betlémy můžete v prosinci a lednu zhlédnout také na zámku v Kvasinách. Dřevěný vyřezávaný betlém z dílny Bedřicha Šilara je každoročně vystavován v Městském muzeu Lanškroun.

Betlémský příběh prožijete na zámku v Potštejně vždy o adventních sobotách. Během této kostýmované prohlídky se dozvíte více o původu vánočních svátků i tradičních zvycích, které se k této době vážou. Netradiční prohlídku s názvem Vánoce na zámku přichystali před Štědrým dnem v Doudlebách nad Orlicí, kde nasajete tu pravou atmosféru zámeckých Vánoc. Víte, že se na horách i v podhůří můžete setkat také s živým betlémem? Potkáte jej na návsích, náměstích či v kostelích v adventním čase.

zdroj: Destinační společnost Východní Čechy

Jesličky neodmyslitelně patří k adventu a vánočnímu času, zdroj: Destinační společnost Východní Čechy