Někdy stačí se jen zastavit a rozhlédnout se ….

03.07.2017

zdroj: DS OHP

Za dalekými rozhledy nemusíte vystoupat jen na rozhledny, ale krásné vyhlídky do kraje nabízejí i horské stráně a vrcholky okolních kopců, a to nejen Orlických hor ale i členitého Podorlicka. Mnohdy je dominantou takového vrchu památný strom s lavičkou, křížek nebo kostelík, jako je tomu například v Jedlové nad obcí Deštné u kostela sv. Matouše. Jinde tato místa podmínila vznik turistických chat, jako je třeba Kašparova chata na Adamu u Mladkova nebo Masarykova chata na Šerlichu.

Tato místa nám dávají možnost se zastavit, uvědomit si přítomný okamžik a užít si pohled plný krásy, který se před námi otevírá… My vás zveme alespoň na některá z nich a věříme, že osloví i vás!

❶ Faltusův kopec u Sobkovic - zatímco většinu návrší v Orlických horách a v podhůří pokrývají lesní porosty, tento vrch byl odedávna odlesněný a obděláván. Oblý vrchol vám otevře pohled na Suchý vrch s Kobylím dolem a Bukovou horu. Pro rozjímání v přírodě tu najdete i lavičku. Vrcholová partie je bez turistického značení, ale na místo vede zpevněná cesta, která spojuje Sobkovice s obcí Studené.

TIP: Ze Sobkovic jste již, co by kamenem dohodil v Jablonném n. Orlicí, městečku s krásnou zástavbou, řadou hospůdek včetně nově otevřeného pivovaru přímo na náměstí! www.jablonneno.cz

Vyhlídka ze Studeneckých skal – nejvýraznější skupina skal v Orlických horách, vám dopřeje krásný výhled na jižní část Orlických hor a jejich podhůří s dominantou Suchého vrchu a Bukové hory. Na vrcholu je lavička, ohniště. Skály jsou oblíbenou lezeckou oblastí.

Adam s Kašparovou chatou – čeká vás nádherný výhled jak na českou stranu na Králický Sněžník, Jeřáb, Suchý vrch či Vysoký kámen, tak do sousedního Polska. Za dobré viditelnosti je možné vidět i Praděd.

Bradlo na Suchém vrchu – skalnatý vrchol nabídne výhledy na polskou stranu do Kralické brázdy, na celý masiv Králického Sněžníku, Hanušovickou pahorkatinu a Jeseníky.

TIP: Na Suchém vrchu najdete ale také rozhlednu, bývalou vodárenskou věž, ze které dohlédnete při dobré viditelnosti až na Sněžku. Kramářova chata vám nabídne ubytování přímo na hřebenu Orlických hor, wellness a výbornou kuchyni.  www.suchak.cz

Vyhlídka nad Vamberkem – je oblíbeným místem s panoramatickým výhledem na celé Orlické hory a okolí města, najdete zde rovněž penzion s restaurací a dětským hřištěm

Vysoký Kořen pod Hadincem – místo s překrásnou vyhlídkou na údolí Divoké Orlice, českopolské pohraničí a Suchý vrch. Najdete jej na trase modré turistické značky, která spojuje poutní místo Neratov a Tvrz Haničku. Je tu odpočinkové místo a křížek.

Vrchmezí v Orlických horách – z 3. nejvyššího vrcholu Orlických hor dohlédnete do okolí Olešnice, k polskému Lewinu, na Broumovské stěny či k přehradě Rozkoš. Svahy Vrchmezí patří k nejstrmějším v Orlických horách. Je tedy potřeba počítat se stoupáním, odměnou vám však budou krásné výhledy! Přes Vrchmezí probíhá červená turistická trasa hlavní Jiráskové hřebenovky, na které leží i další vyhlídky do kraje jako je na Polomském kopci nebo na úbočí vrchu Tetřevec.

❽ Vyhlídka z Třebovských stěn u Skuhrova – tuto vyhlídku najdeme na konci naučné stezky údolím Skuhrovského potoka, nedaleko rozcestí U Prokopa nad Skuhrovem. Umožní nám pohled na pás Orlických hor a podhůří s Lanškrounskou kotlinou, Králický Sněžník i Jeseníky. Krásnou vyhlídku na Třebovskou brázdu nabízí i další nedaleká naučná trasa Semanínské stezky. www.ceska-trebova.cz

Překrásné výhledy objevíte, zavítáte-li také do horské obce Rampuše, do Deštného na chatu Panoramu, do Rokytnice na Farský kopec, na Bukovou horu, v podhůří do Lukavice na Svatojanský kopeček, do Písečné na vrch Kozinec, do Letohradu ke kapli na Kopečku nebo Muchovu vyhlídku a mnohé další. Působivé vyhlídky nabízejí také zdejší zříceniny jako je třeba ta na Lanšperku!

SOUTĚŽ: Podělte se s námi o své oblíbené místo dalekých rozhledů i Vy!

Pokud i Vy máte své místo v Orlických horách a Podorlicku, odkud je krásný výhled, a to aniž by člověk musel vystoupat na rozhlednu, podělte se s námi! Popište nám jej a doporučte ostatním návštěvníkům, kteří rádi objevují méně známá místa. Zaslané tipy, které mohou být doplněny fotografií, budou vyhodnoceny a pozveme Vás na ně v dalším letním čísle turistických novin. S místy Vás seznámíme rovněž na turistickém portále www.mojeorlickehory.cz.

Nejlepší zaslané tipy odměníme dárkem. Těšíme se na Vaše tipy, které zasílejte do 30. 11. 2017 na info@dsohp.cz nebo na adresu Destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko, Panská 1492, 516 01 Rychnov nad Kněžnou.