Doležalovo kvarteto a Valerie Zawadská vystoupí na benefičním koncertu na záchranu klášterních varhan

08.11.2017

zdroj: DSOHP

V Opočně se chystá benefiční koncert na záchranu varhan v klášterním kostele. V době adventní zde vystoupí Doležalovo kvarteto s průvodním slovem známé české herečky Valerie Zawadské.

O záchranu varhan v kostele Narození Páně na Kupkově náměstí budou společně usilovat spolek PROVARHANY, římskokatolická církev, město Opočno a Opočenská beseda. A záleží na všech lidech dobré vůle, zda se to podaří.

Poprvé se Opočno setkalo se spolkem PROVARHANY v loňském roce. Tehdy spolek inicioval umístění pamětní desky na dům čp. 14 na Trčkově náměstí. Od té doby si může každý kolemjdoucí přečíst, že se zde narodil významný varhanář Emanuel Štěpán Petr. Jméno, tak významné ve světě královského nástroje a tak málo známé ve vlastním Opočně, se tak dostává do povědomí.

Podobná osvěta je jedním z cílů spolku PROVARHANY. Hlavním jeho smyslem však je ochrana varhan jako našeho kulturního dědictví – jejich odborná oprava, záchrana či restaurování s důrazem na historicky cenné nástroje. Na základě získaných zkušeností a díky orientaci v oblastech souvisejících se zajištěním finančních prostředků nabízí spolek pomoc při záchraně varhanních nástrojů na Rychnovsku.

Jednou z možností, jak získat finanční prostředky, jsou benefiční koncerty. Ty jsou plánovány především na příští rok, s prvním však přicházejí organizátoři již letos. Symbolicky proběhne v období adventu. V Opočně vystoupí Doležalovo kvarteto a Valerie Zawadská v Kodymově národním domě v sobotu 9. prosince od 19 hodin.

Doležalovo kvarteto založil v roce 1972 violista Karel Doležal. Během let soubor odehrál téměř 2000 koncertů na prestižních festivalech a pódiích celého světa. Pořídil také desítky nahrávek pro rozhlas a televizi (USA – Radio New York Times, Francie – Radio Paris, Německo, Rakousko atd.). Kvarteto získalo celou řadu ocenění na světových i domácích scénách, od r. 2015 je držitelem Ceny Českého spolku pro komorní hudbu České filharmonie. V Opočně se kvarteto, které patří mezi naše nejlepší, představí svým předvánočním programem, atmosféru období adventu pak umocní mluvené slovo naší známé herečky Valerie Zawadské.

Vstupné 200 Kč, v předprodeji 170 Kč (od 1. 11. v IC Opočno). Výtěžek koncertu bude věnován na záchranu varhan v kostele Narození Páně v Opočně.

www.opocno.cz