VI. ročník ankety KRAJ MÉHO SRDCE 2017 zná své vítěze

20.02.2018

zdroj: DSOHP

Redakce KAM po Česku a veletržní společnost INCHEBA Praha připravily pod záštitou Asociace krajů ČR v pořadí již VI. ročník oblíbené   internetové ankety Kraj mého srdce 2017.

Cílem ankety je zmapovat názory lidí, jak vnímají konkrétní kraj z pohledu cestovního ruchu. Jaký kraj si návštěvníci vybaví, když se řekne například pěší turistika. Návštěvník zapátrá ve vzpomínkách na své zážitky z putování po ČR a poté je zohlední v anketě.

Hlasování proběhlo v deseti kategoriích, v každé kategorii bylo potřeba označit tři preferované kraje a své hlasy úspěšně odeslat.

Zástupci vítězných krajů převzali z rukou pořadatelů ankety křišťálové globy vyrobené sklárnou RÜCKL CRYSTAL Nižbor. Slavnostní akt proběhl 15. 2. 2018, jako součást doprovodného programu prvního dne veletrhu cestovního ruchu Holiday World 2018.

VÝSLEDKY

12. hl. město Praha / 9 / 5,54 %

13. Plzeňský kraj / 13 / 5,03 %

14. Ústecký kraj / 14 / 2,83 %

Pro lepší názornost jsou uvedena hlasování pro daný kraj v procentech.

STATISTIKY A ZAJÍMAVOSTI ANKETY

Opakovaně se potvrdilo, že důležitým faktorem ovlivňujícím konečné výsledky ankety je ne vždy správné povědomí hlasujících o geografickém umístění krajů ČR. Navzdory oficiálním statistikám, které v návštěvnosti řadí Pardubický kraj tradičně na poslední místo v ČR, odpovědi hlasujících v této anketě však tomu neodpovídají. Naopak, poslední místa hlasující opakovaně přisoudili Plzeňskému a Ústeckému kraji. Problém vidíme v již zmíněném nesprávném povědomí o umístění kraje na mapě ČR. Těžko uvěřit, že by Šumavu nebo Labské soutěsky hlasující navštěvovali tak sporadicky.
V meziročním srovnání zůstávají v oblibě u hlasující veřejnosti kraje Jihočeský a Jihomoravský, následované Krajem Vysočina a za ním v těsném závěsu Libereckým krajem. Z pohledu pomyslných stupňů vítězů tomu je ale jinak. Jihočeský kraj obhájil svou první pozici, následován Libereckým a Jihomoravským krajem. Kraj Vysočina skončil čtvrtý, přestože získal pět bronzových umístění. V kategorii PAMÁTKY odsunul Jihomoravský kraj z bronzového umístění kraj Středočeský, podobně jako v kategorii VÝLETY S DĚTMI odsunul ze stříbrné pozice hlavní město Prahu. Nejvíce změn zaznamenala kategorie ZÁŽITKY A ADRENALIN, kde oproti minulému ročníku kraje Liberecký a Jihomoravský společně odsunuly z první na bronzové místo hlavní město Prahu.
Hlasující přidělili nejvíce svých hlasů v kategorii LÁZNĚ, LÁZEŇSTVÍ, WELLNESS Karlovarskému kraji, v kategorii FOLKLOR A TRADICE Jihomoravskému kraji a LETNÍ DOVOLENÁ Jihočeskému kraji. Naproti tomu nejtěsnějším rozdílem, o pouhé tři hlasy, zvítězil v kategorii CYKLOTURISTIKA Jihočeský kraj nad Jihomoravským.