Divadelní festival POLÁČKOVO LÉTO slaví letos své 25. narozeniny

22.05.2018

zdroj: DSOHP

Poláčkovo léto je divadelním a hudebním festivalem s dlouholetou tradicí, je největším kulturním svátkem města Rychnov nad Kněžnou a za dobu své existence si tento festival postupně získal své publikum. Nese jméno slavného rychnovského rodáka, spisovatele, humoristy a scénáristy Karla Poláčka.

Odehrává se v historicky atraktivních památkových objektech Rychnova nad Kněžnou a okolí a díky němu návštěvníci každoročně uvidí to nejatraktivnější, co bylo nastudováno špičkovými domácími divadelními a hudebními soubory. Letošní jubilejní ročník vás pozve do Zámecké jízdárny, na nádvoří pivovaru, do přírodního amfiteátru na Studánce, Pelclova divadla, kostela Nejsvětější Trojice, Kolowratského zámku, Synagogy či loveckého sálu zámku v Kvasinách.

Za podpory Královéhradeckého kraje, Státního fondu kultury ČR, generálního partnera ŠKODA AUTO a.s., hlavního partnera VČES a.s. aApril hotelu Panorama Rychnov nad Kněžnou, a minimálně dalších 30 partnerů bude festival probíhat ve dnech 24. června až 4. července 2018. Záštitu nad celým festival převzal ministr kultury České republiky a Rada Královéhradeckého kraje.

Během 11 festivalových dní se můžete těšit na 11 divadelních představení, 7 koncertů a 1 výstavu s názvem Plakáty pro Divadlo na provázku. Tuto tematickou výstavu můžete navštívit během divadelního festivalu v Orlické galerii na zámku v Rychnově nad Kněžnou. Výstava bude zahájena vernisáží 22. června a potrvá až do 22. září 2018.

Patronem letošního divadelního festivalu je český filmový a divadelní herec a dabér Alexej Pyško. Poprvé se tento herec objevil před kamerou v roce 1978 v televizním filmu Slečna Rajka. Následně byl obsazován především do televizních filmů, pohádek a seriálů. K těm nejznámějším patří Kdo probudí Pindruše…?My všichni školou povinní, Vrchní, prchni“, Nesmrtelná teta nebo Expozitura. Českému televiznímu divákovi je především znám jaké dabér. Nejvíce je spjat s hollywoodským hercem Brucem Willisem, kterému hlas propůjčil v naprosté většině jeho snímků. Namluvil kromě spousty dalších i postavu policisty Billyho Rosewooda v podání Judge Reinholda v trilogii Policajt v Beverly Hills. Režíroval české dabingy a vrcholem byl Formanův Amadeus do české verze pro TV Prima. V současné době natáčí pokračování seriálu Rapl 2.

Slavnostní zahájení 25. ročníku Poláčkova léta bude patřit swingové grotesce pro celou rodinu SATURNIN v podání Národního divadla Brno v režii Ondřeje Havelky v neděli 24. června od 19 hodin v Zámecké jízdárně.

Těšit se ale můžete i na další divadelní představení - Krásku a zvíře nebo Hoří, má panenko, oboje v podání Východočeského divadla z Pardubic, Hradecké Klicperovo divadlo letos přiveze Kočičí hru s Pavlou Tomicovou v hlavní roli. Největší pozornost však zřejmě vzbudí Cirkus La Putyka - kombinace akrobacie, tance, loutek a sportovních výkonů v originálním pojetí nového cirkusu, jenž nahlíží na atmosféru české putyky skelným pohledem střízlivého půllitru. Na své si přijdou také milovníci hudby, a proto určitě stojí za zmínku společný koncert Jiřího Pavlicy s Hradišťanem a Vlastou Redlem nebo Muzikálové mámení – koncert v přírodním amfiteátru na Studánce, který je věnován zakladateli festivalu Janu Tydlitátovi. Nebudou však chybět ani představení pro děti. Celý program letošního ročníku divadelního festivalu najdete zde a všechny informace k předprodeji vstupenek najdete zde

Novinkou letošního jubilejního ročníku bude Studio Poláčkovo léto. Před každým představením bude probíhat živé internetové vysílání ze studia a to přímo před zámeckou jízdárnou. Před zámeckou jízdárnou bude navíc instalovaná velkoplošná LED projekce, kde budou vždy od 18 hodin promítány rozhovory s herci, organizátory a partnery festivalu.

www.polackovoleto.eu