Naučná stezka v Lanškrouně přibližuje průmyslovou historii města. Včetně prvního přenosného rádia!

18.07.2018

zdroj: Český rozhlas Pardubice

V Lanškrouně vznikla čtyři kilometry dlouhá naučná stezka s pěti zastaveními. Popisuje průmyslovou historii města, kde se v podniku Tesla vyráběly radiosoučástky a také všechno, co se v něm vyrábělo.

Na několika zastaveních se seznámíte například s modelem prvního československého přenosného radiopřijímače anebo s různými radiosoučástkami, které kdysi v tomto městečku na Orlickoústecku vznikaly.

„Průmyslová současnost města vychází právě z kořenů Tesly. Vážíme si toho, že Lanškroun je rozvinutým průmyslovým městem a chceme všem místním i příchozím připomenout základy, které k úspěšnému vývoji vedly,“ říká Petra Brejšová, která je jednou ze spoluautorek projektu.

V ulicích Lanškrouna tak na různých místech vidíte zajímavé modely pasivních součástek, které se ve městě vyráběly. Stezka začíná v suterénu radnice, kde je vystavený model prvního československého přenosného kabelkového radiopřijímače pro příjem vysílání v pásmu středních vln. Na zdi místního zámku je zase umístěná deska s odlitkem kondenzátoru. I ten vyráběli v Tesle Lanškroun, například do zářivkových svítidel.

Další součástky najdete ve městě na místech, která souvisejí s elektrotechnickou historií. Pamětní desky jsou velké 80 krát 60 centimetrů. A přímo z nich vystupují modely součástek. Jsou samozřejmě vyrobené v nadživotní velikosti, protože jejich originály jsou ve skutečnosti velice malé. Dávaly se třeba do rádií nebo ledniček.

Vedle všech součástek je na každém z pěti zastavení umístěná také deska s QR kódem, který odkazuje na stránky města, kde si můžete o tom které výrobku přečíst více informací. Bronzové modely součástek vyrobila specializovaná firma z Polska.

Celý rozhovor si můžete poslechnout na tomto odkaze.