Přeskočit na obsah

Mezinárodní hudební festival F. L. VĚKA 2018

16.08.2018

Hudební festival je významnou akcí celého regionu. Připomínáme si tak dobrušského rodáka Františka Vladislava Heka (1769 – 1847), vlastence a hudebního skladatele, kterému se dostalo lekcí i od samotného Wolfganga Amadea Mozarta. Mimo jiné Hekovu biografii také použil Alois Jirásek ve svém slavném románu F. L. Věk, který zfilmovala Česká televize.

Tento osmý ročník je opět nabitý spousty koncertů, které vás zavedou nejen na zajímavá místa, ale také se vám představí špičkoví čeští i zahraniční interpreti klasické hudby.

Mezinárodní hudební festival bude zahájen v neděli 16. září 2018 v kostele sv. Václava v Dobrušce. O otevření festivalu se zaslouží český chlapecký sbor Boni Pueri za doprovodu Komorní filharmonie Pardubice a dirigenta Marka Štilce. Dosavadním vrcholem všech ročníků bude koncert v industriálním prostředí. V Dobrušce v tovární hale KBA Grafitec, která má vynikající akustiku, zahraje symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem Markem Šedivým. Jako sólista se představí německý violoncellista Emil Rovner. Těšit se také můžete na galavečer slavné Gabriely Beňáčkové, kterou doprovodí kytarista Lubomír Brabec v kostele sv. Václava opět v Dobrušce. Neobvyklý nástroj klavichord s sebou přiveze varhaník a profesor HAMU Jaroslav Tůma, který zahraje i na nově zrestaurovaný varhanní positiv v kostele Máří Magdalény v Deštném v Orlických horách, kde ho mluveným slovem doprovodí herecká legenda Josef Somr. V Opočně v Kodymově národním domě vám představí nejmladší interpret letošního ročníku Matyáš Novák, student konzervatoře Pardubice a vítěz řady mezinárodních soutěží, výběr ze světové klavírní literatury. Ve velkém sále zámku v Novém Městě nad Metují zazní díla Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka v podání klavíristky Jitky Čechové a mezzosopranistky Evy Garajové. Italský houslista Silvano Minella, který působí jako pedagog na konzervatoři, zavítá na zámek Kvasiny, kde společně s klavíristkou Flaviou Brunetto provedou díla Mozarta, Respighiho, Debussyho a Griega. Závěrečný koncert festivalu ve Společenském centru Kino 70 v Dobrušce vás zavede do období první republiky, kdy byla na vrcholu kulturní spolupráce s Francií. Brilantním provedením šansonu s Chanson Triem Coucou oslavíme státní svátek a 100. výročí republiky.

www.mhf-vek.cz

rop eu
nahoru