Česko-polská spolupráce navazuje na historii a pokračuje novým projektem ŽIJEME SPOLU

26.10.2018

zdroj: DSOHP

Destinační společnost Orlické hory a Podorlicko navazuje na historii a dále rozvíjí spolupráci s polskými partnery - Sdružením obcí Kladské země a Powiatem Klodzkim, aktuálně při realizaci  projektu ŽIJEME SPOLU. Projekt upevňuje spolupráci na území regionu Orlicko – Kladsko, který má mnohaletou společnou historii, neboť až do roku 1779 bylo Kladské hrabství součástí Českého království.

Spolupráce všech partnerů odstartovala úvodní Orlicko-Kladskou konferencí v Letohradě na Tvrzi Orlici 25. října 2018. V jednotlivých blocích konference byl představen nejen projekt Žijeme spolu, ale také další projekty na území českých i polských partnerů. Konference pokračovala následující den, kdy se v rámci studijní cesty konala prohlídka jednoho ze Zámků na Orlici – české Loiry. Čeští i polští účastníci navštívili Nový zámek v Kostelci nad Orlicí, kde všechny osobně přivítal hrabě František Kinský, který představil kompletní nabídku zámku a byl osobním průvodcem účastníkům při unikátní komentované prohlídce této empírové perly na řece Divoké Orlici.

V rámci tohoto projektu jsou do konce letošního roku plánovány i další aktivity. Jednou z nich je zimní workshop pro turistická informační centra turistického regionu Orlické hory a Podorlicko za účasti kolegů z Polska. Workshop je plánován jako dvoudenní setkání a konat se bude ve dnech 6. - 7. 12. 2018. Kolegové z obou stran hranice se setkají v obci Deštné v Orlických horách v Penzionu a restauraci Kozí chlívek. Hlavním tématem kromě spolupráce v oblasti cestovního ruchu budou také příklady dobré praxe.

www.dsohp.cz