Přeskočit na obsah

Zastavte se v Orlických horách a Podorlicku

08.01.2020

zdroj: DSOHP

Zastavte se v nejromantičtějším pohoří České republiky. Zpomalte a vnímejte zdejší klid i krásnou přírodu. Dýchne na vás nezaměnitelná domácí atmosféra, doplněná pestrou a kvalitní nabídkou. Orlické hory a Podorlicko jsou ideální cíl vaší cesty, jsou přátelské a přívětivé v každém ročním období. Najdete tu nespočet míst, kde se můžete zastavit a načerpat energii. Zastavte se, vnímejte tu nádheru a dobijte si baterky. U nás to tak je!

Rodinná atmosféra a lyžování v srdci přírody

Orlické hory jsou pro milovníky lyžování to pravé místo, kde lze strávit příjemný víkend s přáteli nebo rodinnou zimní dovolenou. Lyžařská střediska v samém srdci přírody, sjezdovky všech náročností, výborně vybavené snowparky, moderní lanovky, ale také netradiční zimní akce nebo adrenalinové zážitky. Deštné, největší středisko zimních sportů v Orlických horách, nabízí sjezdové tratě různých náročností, několik vleků, moderní lanovku a nejdelší večerní lyžování. Pro děti je připravena zábavná dráha se sněhovými boulemi. Pod sjezdovkou se můžete občerstvit v moderním Apres – ski baru Dvojka. Ski centrum Říčky s neopakovatelnou zimní atmosférou se nachází na známém vrchu Zakletý v ideální nadmořské výšce. Přivítají vás široké sjezdovky různých náročností, moderní lanovka i dokonalý systém odbavení a zasněžování.  Pravé horské občerstvení si můžete dopřát v restauraci Skirest s terasou a krásným výhledem na sjezdovku. Skiresort Buková hora vznikl propojením skiparků Červená Voda a Čenkovice a plně se orientuje na rodiny s dětmi, pro které jsou zde vytvořeny vynikající podmínky. Resort nabízí dokonale upravované sjezdové tratě, vyhřívanou lanovku i několik ski barů. V Orlických horách najdete i menší rodinné areály – Ski areál Černá Voda v Orlickém Záhoří, Ski areál Hartman nebo Čihalka v Olešnici v Orlických horách, Sportareál České Petrovice, v Podorlicku Peklák, který najdete na okraji města Česká Třebová a je dostupný také vlakem z Prahy až do České Třebové. Tyto všechny areály svojí nabídkou dokonale doplňují očekávání všech lyžařských rodin, a to nejen službami, ale také pravou rodinnou atmosférou, klidem a pohodou. Každičký den na lyžích si tak v Orlických horách užijí nejen děti, ale i jejich rodiče či prarodiče. Stačí jen přijet a vše si naplno vychutnat.

Objevte skutečný ráj nejen pro běžkaře

Klid, pohoda, nádherná příroda a 250 kilometrů perfektně upravovaných stop pro klasické lyžaře i pro ty, co raději na sněhu bruslí. Orlické hory a Podorlicko jsou skutečné a autentické. Zároveň jsou velkým neobjeveným rájem nejen pro běžkaře. Modrou oblohu, sluníčko, ideální trasy na hřebenech i v podhůří, útulné horské chaty takřka na každém kroku a pověstné místní speciality byste si skutečně neměli nechat ujít, stejně tak jako některé z dalších tradičních běžeckých lahůdek, které čekají na vaše objevení. Jiráskova hřebenová trasa je klenotem všech orlických tras. Měří 30 km a za slunečného počasí na vás čekají úchvatné výhledy do české kotliny, na sousední hory i do polského Kladska. Ve vánici zase pocítíte ryzí dotek přírody a hory vám dají jasně poznat, kdo je tady pánem. To pak přijde vhod krásně prohřátá horská chata s občerstvením, například ta nejvyhledávanější – Masarykova na Šerlichu, přes kterou vede i nenáročná pětikilometrová trasa přes prales Bukačka na Vrchmezí. Naopak nejnáročnějším běžkařům doporučujeme trasu přes Velkou Deštnou na tradiční Pěticestí nebo až na Haničku. Objevte tento pohodový kout České republiky, který může hrdě konkurovat i velkým horám! 

Načerpejte energii a dobijte si baterky

Krásná a čistá příroda Orlických hor a Podorlicka, unikátní léčivé prameny, tradiční procedury i moderně vybavená wellness čekají jen na vás, pokud se rozhodnete osvěžit své tělo a duši v některém koutu hor i podhůří.  A klidně můžete být vybíraví, nabídka je neskutečně pestrá a služby nad míru kvalitní. Vybírat můžete mezi zimní relaxací v přírodě, procházkami a zajímavými procedurami, které nabízí množství wellness zařízení. Není nad to být na chvíli mimo domov, neřešit každodenní povinnosti a starosti. Pro každého z nás je důležité odpočinout si, načerpat energii a sílu. Přijeďte k nám, zastavte se a prožijte společné chvíle na okraji města Rychnov nad Kněžnou v Letovisku Studánka, které bylo v 17. století městskými lázněmi a vyvěralo zde několik léčivých pramenů. V April hotelu Panorama, taktéž v Rychnově, si můžete dopřát kromě bazénu a sauny úžasnou masáž od nevidomého maséra Bc. Rudolfa Osikovského. V Penzionu Pod Rozhlednou ve Vrbici mají hned několik typů saun a parní lázeň s aromaterapií. Nejvíce tu však oceníte klid a pohodu! Stejně tak jako v Penzionu Kozí chlívek v Deštném. Dopřát si zde můžete aroma koupel v dřevěné vaně s bylinkami ze zdejších Kačenčiných hor. Aromaterapeutické koupele jsou jednou z nejúčinnějších metod. Kdo by občas nezatoužil poležet si v provoněné teplé lázni? Taková koupel může přinést tělu i duši uvolnění, pomoci zbavit se stresu či povzbudit při únavě. Již ve středověku lidé dbali o své tělo, a tak není divu, že i na středověké Tvrzi Orlice v Letohradě si užijete hydromasážní vanu, masážní parní sprchový box, finskou saunu i ochlazovací sprchu. Kramářova chata na Suchém vrchu má tradici již od roku 1928. Vezměte svoji drahou polovičku a prožijte neopakovatelný romantický víkend se svíčkami a sektem v soukromém wellness. Odpočinete si a dobijete si tu baterky. Chcete prožít nezapomenutelný okamžik přírodního wellness? Naleznete ho na Zemské bráně. Ve skalním kaňonu Divoké Orlice, která zde opouští česko-polskou státní hranici a vstupuje do Čech, tu na vás čekají přírodní tůně s propěněnou perlivou a průzračnou vodou, zbarvenou a provoněnou jehličím. Dopřejte si dotek ryzí přírody, který vám na chvíli zastaví srdce. Překonejte sami sebe, ponořte se do ledové vody a zažijte proudící teplo a energii po vynoření. Sami uvidíte, jaký je to balzám pro tělo i duši!

Ochutnejte Orlické hory a Podorlicko

Přijměte pozvánku na pár míst, kde poznáte, že Orlické hory a Podorlicko i výborně chutnají! Kuchařské týmy tu pro vás připravují kvalitní pokrmy ze sezónních regionálních surovin od místních farmářů. Nejedno gurmánské srdce zaplesá při kulinářských týdnech na Panoramě v Rychnově nad Kněžnou s mezinárodní kuchyní, pátečním grilováním masa, čerstvých ryb a rautu s grilovanými pokrmy. Jídla od místních farmářů ochutnáte i na Tvrzi Orlice v Letohradě. Kozí chlívek v Deštném v Orlických horách vás pohostí staročeskou kuchyní a domácími buchtami, které chutnají jak od babičky. Gurmány potěší gurmánské menu a zvěřina na Kramářově chatě na Suchém vrchu, stejně tak jako v restauraci Penzionu Hotel Studánka na okraji Rychnova nad Kněžnou připravují sezónní menu a vyhlášený Hostinec U Hubálků v Kostelecké Lhotě ohromí staročeskými recepty od babičky. Steaky ochutnáte v Měšťanském pivovaru Hylváty či v Restauraci Sedloňovský dvůr, kde si ho můžete připravit osobně na lávovém kameni. Chřestové, dýňové a další speciality pro vás připraví Hotel Havel v Rychnově nad Kněžnou. Na českou domácí kuchyni s možností zakoupení výrobků přímo od farmáře jsou odborníci v Restauraci Sokolí hnízdo na Rampuši. Nesmíme ani zapomenout na to, že vaření piva má u nás dlouhou historii a tradici. Zveme vás na malou pivní ochutnávku alespoň za některými z nich. Ve Staročeském pivovárku v Dobrušce ochutnáte 12% Rampušák v nefiltrované i filtrované podobě, 13% polotmavý Muderlant, 15% světlý speciál F. L. Věk nebo další speciální piva. Po sto letech se vrátilo vaření piva i do Potštejna, kde najdete Řemeslný pivovar Clock a piva ze série No Idols 15° American IPA, Hektor 10°, Maid 12°, pšeničné Goldie 11°, svrchně kvašená Clock 12° a Twist 14°s měnící se nabídkou piv každý den. Rychnovský pivovar vás nadchne světlým 10% Zilvarem, polotmavým 11% Kaštanem, klasickým světlým ležákem 12% Kněžna nebo staročeským černým pivem 14% Kvardián. Již rok je tu otevřen také Pivovar v Neratově, kde vaří Proroka 10 světlý nefiltrovaný výčepní, Proroka 12 světlý ležák nefiltrovaný i Neon nízkoalkoholický míchaný nápoj na bázi piva. Představte si, že do každé várky sládek přidává promile zázračné vody tak, jak se na poutní místo sluší a patří.

foto: archiv Destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko

rop eu
nahoru