Přeskočit na obsah

Muzeum řemesel v Letohradě slaví 20 let: zastavte se v místě, kde se krásně „zastavil čas“

15.06.2020

zdroj: www.reflex.cz

Orlické hory a Podorlicko jsou poklidnou přívětivou krajinou vybízející k zastavení a prožití krátkých i dlouhých chvil bez spěchu a stresu. Krásná příroda se zde prolíná s mimořádným bohatstvím kulturních památek a půvabných měst a vesniček. Jedním z nich je i Letohrad, zejména jeho Muzeum řemesel.

Před dvaceti lety, přesně ve čtvrtek 18. května 2000 na Mezinárodní den muzeí, byla v městské části Nový dvůr otevřena první část expozic Muzea řemesel. Tehdy se jednalo jen o pouhá dvě patra v tamní barokní sýpce. Takový byl původní záměr zakladatele. Postupem času se dařilo získávat další předměty i celá vybavení řemeslnických dílen a tak muzeum již za další rok otevřelo další, třetí patro. Rozšiřování tím zdaleka neskončilo.

V roce 2005 vznikla expozice „100 let staré školní třídy“. Po získání dalších objektů v areálu bývalého panského dvora byla zpřístupněna i první část mechanických dílen, doplněná o pilnici se třemi katry. Vznikla tak atraktivní trasa sestavená z různých dílen tradičních řemesel, dlouhá 50 metrů. Do bývalé hraběcí  kočárovny se přestěhovaly povozy, kočáry a hasičské stříkačky. Samostatný prostor získala i expozice zemědělství.

V květnu 2013 mohli návštěvníci poprvé vstoupit nejen do historických ordinací zubaře z roku 1915 a 1945, ale především do unikátně zachovalé ordinace gynekologa z roku 1924.  Celou výstavu doplňuje operační sál z roku 1963. Zatím poslední zpřístupněný okruh je zaměřen na stále populárnější ‚retro‘ dokumentující období 60. až 80. let.

Muzeum ročně navštíví více jak 23 tisíc lidí z tuzemska i ciziny. Jejich reakce jsou velmi pozitivní, což povzbuzuje provozovatele k dalším plánům. Již několik let vzniká druhá „mechanická trasa“ a také nový větší prostor pro historické betlémy. Za dobu existence Muzea řemesel se jich podařilo získat více než padesát. Po zpřístupnění to bude jedna z nejpočetněji zastoupených stálých výstav původních betlémů v České republice. V kočárovně vzniknou daleko větší a výpravnější samostatné historické sekce – jedna věnovaná místnímu hasičství,  druhá pohřebnictví.

Nenechte si ujít ani procházku blízkým zámeckým parkem z náměstí k nově opravené  kapli, odkud je výhled na celé půvabné město. Na návštěvu Letohradu si vyhraďte nejméně jeden celý den, protože se jinak nestihnete podívat na další místní skvosty: třeba zrenovovanou renesanční tvrz Orlice na kraji města u rybníku.

Muzeum řemesel v Letohradě je jedním z hlavních turistických cílů východních Čech. V expozicích jsou k vidění jak běžné předměty, které známe ze života našich (pra)prarodičů, ale i unikátní stroje či předměty, které jsou často zapůjčovány k natáčení dobových filmů. Muzeum je skvělý tip na výlet jak pro nadšence do historie, tak pro rodiny s dětmi. Ve městě je i dostatek restaurací a penzionů, například naproti hlavní prohlídkové trase je velká restaurace s kvalitní českou kuchyní, kam se bez problémů vejdou i větší skupiny lidí. Jen během sezóny je potřeba počítat s tím, že v poledne zde bývá velmi plno. Zásadní výhodou je fakt, že zdejší muzeum koncentruje velké množství řemeslných zajímavostí do jednoho místa a neztrácíte tak čas zbytečným přejížděním a vyhledáváním muzeí v okolí.

rop eu
nahoru