Magdalenina kuchařka
Informační materiál:Magdalenina kuchařka (PDF) |
Po stopách M. D. Rettigové
Gastronomický produkt Magdalenina kuchařka staví svůj příběh na
Informační materiál:osobnosti Magdaleny Dobromily Rettigové - výjímečné ženy, spisovatelky, národní buditelky a především pak autorky nejslavnější kuchařky české historie. Region Orlických hor a Podorlicka byl jedním z nejvýznamnějších míst pobytů rodiny Rettigových, neboť právě zde paní Dobromila dopsala v roce 1825 svou slavnou Domácí kuchařku, která se stala nejvydávanější knihou v Čechách a její věhlas předčil i díla vzdělaného Jana Rettiga. Manželé Rettigovi bydleli v prvním poschodí radnice na náměstí v Rychnově nad Kněžnou, kde strávili celých 10 let života (1824-1834). Jan Rettig byl justiciárem, tedy jedním z nejvýše postavených městských úředníků, paní Magdalena se starala o domácnost, vedla kurzy vaření a stolování. Oba hojně přispívali do časopisů, vznikly zde cykly povídek a jejich byt se nejednou proměnil v divadelní scénu. Stopy M. D. Rettigové a tradice jejího kuchařského umu jsou v regionu patrné dodnes.
TIP: V Rychnově nad Kněžnou, v prostorách které rodina obývala, dnes najdeme Muzeum hraček s expozicí věnovanou paní Dobromile. Rozličné kuchyňské předměty navodí atmosféru doby před téměř 200 lety.
Za tradičními recepty našich babiček
Při jejich objevování natrefíte na stylové regionální pivovary, ekofarmy a farmářské produkty, výborné venkovské i městské restaurace nabízející regionální pokrmy z místních produktů či zajímavé gastronomické akce.
Pro milovníky dobrého jídla a historie je připraven až 5-ti denní inspirativní program, nabízející pestré možnosti, jak se seznámit s regionální gastronomií a poznat, že Orlické hory a Podorlicko také výborně chutnají! Program bude bavit i děti, je přizpůsoben také osobám ZTP a nabídce pro zimní období. Při gastronomickém putování můžete navštívit třeba Bubákov, Podorlickou pivní stezku nebo Zámky na Orlici.
TIP: Chlebem a solí vítali své hosty již staří Slované. Ochutnejte i vy s láskou pečený domácí chléb z pekařství u Reznerů v Deštném v Orlických horách, speciální žitný chléb dle rodinné receptury z 18. století v restauraci Hotelu Panorama v Rychnově nad Kněžnou nebo při veřejném pečení chleba v Sopotnici.
Cukrárny, kavárny a domácí dezerty
Exkluzivní dezerty si žádají i krásné prostředí. Zákusky dle receptů šlechtických rodů Kinských či Sternbergů ochutnáte v zámeckých cukrárnách historických sídel na řece Orlici, v Kostelci nad Orlicí a v Častolovicích. Na lahodných dezertech si pochutnáte i v příjemné kavárně na zámku v Doudlebách nad Orlicí, a na zámku v Potštejně se můžete těšit na zákusky dle receptur 17. a 18. století, výbornou zmrzlinu či potštejnskou medovinku. Za jedinečnými domácími dezerty, které vás potěší chutí i okem, se určitě neváhejte vypravit také do Ateliéru Renata v Opočně nebo do stylové kavárny Měšťanského pivovaru Hylváty v Ústí nad Orlicí. Nebudete litovat!
TIP: Vyzkoušejte Císařský trhanec paní Bernadetty Kinské v Toniově zámecké kavárně a restauraci Nového zámku v Kostelci nad Orlicí.
Regionální piva a pivovary
Pestrá nabídka regionálních piv, možnost degustací a komentovaných prohlídek místních pivovarů. Vyhlášené je především regionální pivo Rampušák, Zilvar či Clock, které pro vás vaří místní pivovary v Dobrušce, Rychnově nad Kněžnou a Potštejně. Při pivním putování nevynechejte ani pivovary Kanec v Žamberku, Jelen v Letohradě, Faltus v České Třebové nebo Černý Medvěd v Jablonném nad Orlicí.
TIP: Prohlídka Staročeského pivovárku Rampušák v Dobrušce, výrobního areálu Sladovny v její původní řemeslné podobě a Pivovaru, kde uvidíte prostory klasické výroby piva. Stylové prostředí pivovarské sklepní restaurace.
Z louky a farem až na talíř
Pochutnejte si na kvalitních pokrmech ze sezónních a regionálních surovin od místních farmářů, které pro vás připravují kuchařské týmy zdejších restaurací. Ochutnejte ryby z Kolowratských rybníků, ovoce ze sadů Synkov, farmářské sýry z Přímu, Lichkova či Kozoovčí vyhlídky, jablečný mošt z Podorlické sodovkárny, domácí chléb či koláčky z pekařství pana Reznera v Deštném či masové lahůdky z místních farem. Za regionálními produkty se můžete vydat přímo na farmu, kde se seznámíte nejen s jejich výrobou, ale můžete si je zde zakoupit, ale třeba také ubytovat a nasát tak atmosféru života farmáře. Co takhle Ekofarma Sokolí hnízdo v malebné obci Rampuše?
Regionální raritou jsou tzv. jabkance, placky z bramborového těsta plněné tvarohem. V podorlickém kraji na Českotřebovsku se totiž bramborám říkávalo „jabka země“, odkud vznikl také název pokrmu, který je oblíbený zejména na podzim, kdy je jejich výroba nejideálnější.
V regionu Orlických hor a Podorlicka se od roku 2007 označují místní výrobky speciálním logem Orlické hory – originální produkt®. www.regionalni-znacky.cz/orlicke-hory
TIP: Ryby z Kolowratských rybníků, domácí těstoviny z italské mouky nebo vlastní značka kávy Michael Caffé v hotelu Panorama Rychnov nad Kněžnou.
Kam za dobrým jídlem / Nenechte si ujít
- Kulinářské týdny na Panoramě v Rychnově n.Kn.(česká a mezinárodní kuchyně)
- Hodování v krčmě na Tvrzi Orlici v Letohradě (středověká krčma)
- Ples pro gurmety a milovníky vína v Hostinci U Hubálků, Kostelecká Lhota (na jídelním lístku ryby a zvěřina)
- Zabijačkové hody ve Staročeském pivovárku Rampušák Dobruška
- Staročeský víkend na Kozím Chlívku v Deštném (staročeská kuchyně)
- Velikonoční hodování na Kramářově chatě na Suchém vrchu
- Zvěřina u Rampušáka v Rokytnici v Orlických horách
- Farmářské trhy na zámku v Doudlebách nad Orlicí
- Veřejné pečení Sopotnického chleba (duben-listopad, 1x v měsíci vždy v sobotu, doprovodný kulturní program)
- Ochutnávky vín a rumů v Ateliéru Renata v Opočně (Galerie setkání)
- Speciality na grilu, Penzion Pod Rozhlednou Vrbice
- Steaky v Měšťanském pivovaru Hylváty v Ústí nad Orlicí
- Grilovaní pstruzi v Českých Petrovicích
- Chřestové a dýňové speciality v Hotelu Havel Rychnov nad Kněžnou
- Gulášové slavnosti v Bolehošti
- FOOD festival na Novém zámku v Kostelci nad Orlicí (piknik s dobrým jídlem v zámeckém parku)
- Jabkancová pouť v České Třebová (gastroslavnosti)
- Svatomartinská husa v Restauraci Nový dvůr, Letohrad
- Adventní menu v Madlenčině restauraci Hotelu Studánka, Rychnov nad Kněžnou
Více na www.mojeorlickehory.cz/kalendar-akci/
Inspirativní programy
Regionální recepty
-
FOOD, Květy, Venkov a Styl ..všichni byli v Kozím chlívku
20.06.2015
V zimě 2015 navštívili redaktoři některých zajímavých českých časopisů Orlické hory a při té příležitosti se zastavili v Penzionu Kozí Chlívek v Deštném v Orlických horách. Zde vám přinášíme ukázku jejich...
Více zde » -
Jabkance z Ćeské Třebové
18.06.2015
K raritám historických tradic regionu patří Jabkancová pouť v České Třebové na svátek svaté Kateřiny, která se každý rok koná v druhé polovině listopadu. Svou jedinečností a významem láká návštěvníky z...
Více zde » -
Nadívané jehněčí hrudí s opečenými bramborovými šulánky a švestkovou omáčkou
18.06.2015
Jednou z doporučených destinací je nově zrekonstruovaný hostinec U Hubálků v Kostelecké Lhotě. Po okolí je proslulý svou vytříbenou kuchyní. Majitel a zároveň šéfkuchař Pavel Hubálek dokázal...
Více zde » -
Bílá polévka „Kyselka“
18.06.2015
Jednou z doporučených destinací je nově zrekonstruovaný hostinec U Hubálků v Kostelecké Lhotě. Po okolí je proslulý svou vytříbenou kuchyní. Majitel a zároveň šéfkuchař Pavel Hubálek dokázal...
Více zde » -
Domácí paštika z husích jatýrek s cibulovou marmeládou a křesnými plackami
18.06.2015
Jednou z doporučených destinací je nově zrekonstruovaný hostinec U Hubálků v Kostelecké Lhotě. Po okolí je proslulý svou vytříbenou kuchyní. Majitel a zároveň šéfkuchař Pavel Hubálek dokázal...
Více zde » -
Zámecké karamelové větrníčky
18.06.2015
Pokud prahnete po sladkém, navštivte zámeckou cukrárnu na zámku Potštejn. Cukrářka Evelína připravuje domácí zákusky. Jednou z místních specialit jsou zámecké karamelové větrníčky. Dezert doplní káva z ...
Více zde » -
Potštejnské dolky (nikoliv vdolky) od služebné Maryšky
18.06.2015
Pokud prahnete po sladkém, navštivte zámeckou cukrárnu na zámku Potštejn. Cukrářka Evelína připravuje domácí zákusky. Zdejší specialitou jsou potštejnské vdolky, které dříve byly tradičním místním pokrmem...
Více zde » -
Císařský trhanec paní Bernadetty Kinské
18.06.2015
Císařský trhanec můžete ochutnat v Toniově zámecké kavárně v Novém zámku Kostelec nad Orlicí. Odměnit se jím můžete po procházce zámeckým parkem, který je zároveň i přírodní rezervací. Při troše štěstí...
Více zde » -
Kuchařka Orlických hor
18.06.2015
Ve knihkupectvích a informačních centrech Orlických hor a Podorlicka můžete zakoupit regionální kuchařku, kterou v roce 2014 vydala paní Jana Galbičková z Týniště nad Orlicí. V kuchařce Orlických hor najdete ...
Více zde »